HŽ do kraja iduće godine pušta u promet 21 novi elektromotorni vlak

Nakon što krajem 2023. bude isporučen zadnji vlak, HŽ Putnički prijevoz bi u svojoj floti trebao imati gotovo sedamdeset novih vlakova. Time bi se obnovilo više od pedeset posto flote

98
Končar

Hrvatske željeznice do kraja iduće godine puštaju u promet 21 novi elektromotrni vlak u prigradskom i regionalnom prometu. Vlakovi se rade u Končaru, a nabava vlakova se većim dijelom financira iz Europskog operativnog programa. Vrijednost posla je 880 milijuna kuna, naglasio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Prvi vlak počinje voziti krajem ove godine.

“Obnova voznog parka HŽ putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima jedan je od najvažnijih projekata koje provodimo”, rekao je predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza Željko Ukić. “U promet će prvo biti pušteni gradsko-prigradski vlakovi, njih ukupno 11, a slijedi deset vlakova za regionalni promet.”

HŽ Putnički prijevoz bi tada u svojoj floti trebao imati gotovo sedamdeset novih vlakova. Time bi se obnovilo više od pedeset posto flote, a druga polovica vlakova prometuje na neelektrificiranim prugama, rekao je Ukić. “Riječ je o dosta starim vozilima koje je teško održavati i to je jedan od razloga zastoja u kvaliteti prijevoza.”

Josip Ninić, predsjednik Uprave Končar električnih vozila, istaknuo je kako iz njihove tvornice izlaze najsloženiji proizvodi hrvatske industrije: “Ponosni smo pto su ti proizvodi rezultat dugogodišnjeg razvoja unutar poduzeća Grupe Končar. Zahvalni smo HŽ putničkom prijevozu, našem najvećem kupcu, na partnerskom odnosu. Partnerski odnos proizvođača i korisnika jamstvo je dugogodišnje kvalitetne eksploatacije tračničkih vozila, što je vidljivo kroz odnos Končara i HŽ putničkog prijevoza, i kroz odnos Končara i Zagrebačkog električnog tramvaja.”

Iako rokovi isporuke novih Končarovih vlakova neće biti ugroženi, troškovi njihove gradnje, zbog povećanja cijena sirovina, znatno su porasli.

“S HŽ-om kontinuirano razgovaramo o mogućim rješenjima, jer definitivno hrvatsko gospodarstvo, a generalno i europska gospodarstva, ne mogu sama nositi teret takvih eskalacija cijena, istaknuo je predsjednik Uprave Končar – Elektroindustrije Gordan Kolak.

>>HŽ putnički prijevoz od Končara nabavlja 21 vlak vrijedan 845 mil. kn

>>U prometu novi elektromotorni vlak za riječki gradsko-prigradski prijevoz