Ministri financija G7 dogovorili ograničenje cijene ruske nafte

"Zemlje koje se pridruže potencijalnom ograničavanju cijena neće više dobivati rusku naftu. Nećemo surađivati s njima uz takve netržišne principe", poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

83
ograničenje cijene ruske nafte
[Image by Tobias Lindner from Pixabay]

Ministri financija vodećih svjetskih gospodarstava, članica grupe G7, dogovorili su da će postaviti gornju granicu cijene ruske nafte, kako bi spriječili Rusiju da prodajom nafte financira rat u Ukrajini. Ta bi mjera trebala oslabiti daljnji udar cijena naftnih prerađevina na potrošače.

“Ograničenje cijene ruske nafte za izvoz osmišljeno je kako bi se smanjili ruski prihodi i zatvorio snažan izvor financiranja rata u Ukrajini. U isto vrijeme želimo obuzdati globalne cijene energije i smanjiti inflaciju na globalnoj razini”, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.

Iz Moskve pak poručuju da u tom slučaju ruske nafte neće ni biti.

“Zemlje koje se pridruže potencijalnom ograničavanju cijena neće više dobivati rusku naftu. Nećemo surađivati s njima uz takve netržišne principe”, poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Danas se neće nastaviti ni dotok plina kroz Sjeverni tok 1 kako je bilo planirano, objavio je ruski Gazprom. Kao razlog navode curenje ulja iz glavne turbine kompresorske stanice. Gazprom nije objavio koliko će mu trebati da poprave kvar.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako “čvrsto vjeruje d aje vrijeme za ograničavanje cijena ruskog plina u Europi. Dogovorili smo stvaranje zajedničkih zaliha i europska skladišta plina popunjena su 80 posto. Postigli smo to prije nego što se očekivalo. Intenzivno smo radili na postizanju neovisnosti o ruskom plinu okrečući se drugim dobvljačima. Več sada nam Norveška isporučuje više plina od Rusije.