Neboder visok 75 metara jedna je od najviših drvenih građevina

Masivno drvo jedno je od najodrživijih rješenja za građevinske konstrukcije koje su danas poznate. Puna drvena konstrukcija primijenjena na ovako složenu zgradu mješovite namjene pokazuje široke mogućnosti drva kao građevinskog materijala

532
Kulturni centar Sara

Na sjeveroistoku Švedske izgrađen je 20-katni drveni neboder, koji se smatra jednom od najviših drvenih građevina na svijetu. Kulturni centar Sara u Skellefteåu u potpunosti je izgrađen od drva iz lokalnih šuma, a opisuju ga kao “globalni primjer održivog dizajna i izgradnje“.

Konstrukcija uklanja dvostruko veću ugljičnu emisiju od one koju operativno proizvodi. Također, koristi ugljikovodike nastale prilikom proizvodnje i transporta materijala korištenih za njenu izgradnju.

Kulturni centar Sara, koji se sastoji od niske zgrade i tornja visokog 75 metara, projektirala je arhitektonska tvrtka White Arkitekter.

“Jedan od najvećih izazova bio je uvjeriti ljude da izgradimo nešto nije izgrađeno nikada prije”, rekli su Robert Schmitz i Oskar Norelius, glavni arhitekti tvrtke. “Ovo što vidimo rezultat je sjajne suradnje s lokalnim vlastima, partnerima i našim multidisciplinarnim timom u Whiteu. Svi smo marljivo radili kako bismo ostvarili cilj.”

White Arkitekter navodi da je zgrada projektirana tako da traje najmanje 100 godina te će u roku od 50 godina biti ugljično negativna.

Kulturni centar Sara raspolaže s 30.000 četvornih metara prostora. U niskoj zgradi nalaze se nova umjetnička galerija Skellefteå, muzej Anna Nordlander, regionalno kazalište Västerbotten i nova gradska knjižnica, dok je u visokom tornju smješten hotel The Wood.

Za izgradnju kulturnog centra i hotela korištena su dva različita građevinska sustava.

Neboder je izgrađen od montažnih 3D modula izrađenih od križno laminiranog drveta (Cross Laminated Timber / CLT), postavljenih između dviju nosivih jezgri u potpunosti izrađenih od CLT-a, tumače iz White Arkitektera. Niska zgrada izgrađena je od stupova i greda od lijepljenog lameliranog drveta (GLT) te nosivih i posmičnih zidova iz CLT-a.

U sklopu nastojanja da Skellefteå postane privlačnijom regijom, dizajn centra odražava tradicionalnu lokalnu drvenu arhitekturu i uključuje velike staklene površine kako bi se “slavili zanati” koji su sudjelovali u izgradnji.

Kulturni centar Sara ima integriranu konstrukciju što znači da nije potreban beton za nosivu konstrukciju zgrade. To je ubrzalo izgradnju i drastično smanjilo ugljični otisak zgrade.

“Masivno drvo jedno je od najodrživijih rješenja za građevinske konstrukcije koje su danas poznate”, ističu Schmitz i Oskar Norelius. “Puna drvena konstrukcija primijenjena na ovako složenu zgradu mješovite namjene, mješovitog volumena i neboderom od 20 katova, pokazuje široke mogućnosti drva kao građevinskog materijala i dokazuje da je drvo održivo rješenje za gotovo svaki tip zgrade.”

“Nadamo se da će ovaj projekt potaknuti i druge ka zajedničkoj tranziciji prema ugljičnoj neutralnosti”, istaknuo je arhitektonski dvojac iz tvrtke White Arkitekter.