Elon Musk je sada bogatiji od Gatesa i Buffeta zajedno

Muskovo bogatstvo je u petak ujutro prema Bloombergovom indeksu milijardera vrijedilo 230 milijardi dolara. Gates je sa 130 milijardi dolara bio četvrti na popisu, a Buffet sa 102 milijarde deseti

2884
Elon Musk

Elon Musk učvrstio je vodeću poziciju na ljestvici najbogatijih ljudi na svijetu. Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a nije više samo najbogatija osoba na svijetu, nego je njegovo bogatstvo sada jednako zajedničkom bogatstvu Billa Gatesa i Warrena Buffetta.

Muskovo bogatstvo je u petak ujutro prema Bloombergovom indeksu milijardera vrijedilo 230 milijardi dolara. Gates je sa 130 milijardi dolara bio četvrti na popisu, a Buffet sa 102 milijarde deseti.

I Gates i Buffet su svojevremeno držali titulu najbogatije osobe na svijetu. Musk je prvi put titulu najbogatije osobe preuzeo u siječnju, kada je pretekao Jeffa Bezosa s imovinom vrijednom 185 milijardi dolara. Bezos je titulu držao od 2017.

>>Elon Musk je pretekao Jeffa Bezosa i sada je najbogatiji čovjek na svijetu

Zahvaljujući rastu vrijednosti dionica Tesle Musk je ove godine svoje bogatstvo uvećao za više od 60 milijardi dolara. Rastu njegova bogatstva doprinijela je i nedavna prodaja dionica SpaceX-a kojom je procijenjena vrijednost kompanije porasla na 100 milijardi dolara.  SpaceX donio je Muskovu bogatstvu dodatnih 11 milijardi dolara, navodi Bloomberg.

Bezos je s imovinom vrijednom 191 milijardu dolara još uvijek drugi na popisu najbogatijih.

Naravno, Gates i Buffett bili bi znatno bliže Musku kada ne bi bilo skloni filantropiji. Obojica su tijekom godine donirali desetke milijardi dolara u dobrotvorne svrhe, dok je Musk često kritiziran da ne donira dovoljno.

Musk je ranije govorio kako voli ostati anoniman prilikom donacija,a ove godine zatražio je korisnike Twittera da mu predlože kome bi i u koje svrhe mogao donirati novac.

Musk je obećao da će ove godine donirati 150 milijuna dolara, uključujući nagradu od 100 milijuna dolara na natjecanju u dekarbonizaciji. Ti iznosi premašuju sve procjene o njegovim dosadašnjim dobrotvornim donacijama.