Irska: Nekretninske transakcije vrijedne 770 milijuna eura

Najveća transakcija ostvarena u drugom kvartalu je prodaja dablinskog Clayton Hotela na Cardiff Laneu vrijedna 62,5 milijuna eura

83
nekretnine Irska

U prvom ovogodišnjem polugodištu u Irskoj je vrijednost kupoprodaja nekretnina premašila 770 milijuna eura, pokazuju podaci globalne konzultantske kuće JLL. U istom prošlogodišnjem razdoblju vrijednost kupoprodaja bila je viša, ali analitičari naglašavaju kako je prošla godina bila iznimna.

Godina 2016. bila je naime druga rekordna po vrijednosti kupoprodaja na investicijskom nekretninskom tržištu.

Iznos od 770 milijuna eura više je u skladu s aktivnostima na “normalnom tržištu”. Petnaestgodišnji je prosjek za prvo polugodište 760 milijuna eura, a u to su uključene i ekstremne godine tijekom kojih je samo u prvom polugodištu vrijednost kupoprodaja dosegla 2,8 milijardi eura.

Najveća transakcija ostvarena u drugom kvartalu je prodaja dablinskog Clayton Hotela na Cardiff Laneu vrijedna 62,5 milijuna eura. Druga po veličini transakcija je prodaja Park Office Portfolia koji je preuzeo sindicirani fond za 38,6 milijuna eura.

Ova je godina, kažu analitičari JLL-a, počela relativno stabilno, a investicijski su volumeni u skladu s dugoročnim prosjekom. Očekuju pojačanje volumena transakcija u drugoj polovini godine jer je na tržištu već raspoloživo (ili stižu u nekoliko sljedećih tjedana) nekretnina vrijednih više od 1,3 milijarde eura.

Uvjereni su kako će se do kraja godine ostvariti prognoza o vrijednosti transakcija od dva milijuna eura.

Potražnja od strane domaćih i inozemnih ulagača je stabilna, ali neki su izbirljiviji, ovisno o ulagaču i vrsti ponude. I dalje se na tržištu pojavljuju novi igrači što je ohrabrujuće.