Kvaliteta stanovanja: Urbana obnova austrijske metropole

Obnova gradskih blokova omogućava obnavljanje niza objekata u okviru cjelokupnog idejnog koncepta, a u fokusu joj je održiva nadogradnja gusto naseljenih gradskih četvrti

508
Beć - obnova gradskih blokova
Beč: Uz subvencioniranu obnovu stambenih blokova, prenamjenu postojećih objekata u stanove, obnovu rezidencijalnih objekata, glavni fokus je generalna obnova naseljenih privatnih stambenih gradskih blokova, a obnavljaju se i prazni objekti

Pripremila: Silvija Czeisberger, dipl.ing.arh, Odsjek za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, HGK-Komora Zagreb

Subvencioniranjem stanogradnje i obnove starijih objekata osigurana je zavidno visoka kvaliteta stanovanja u glavnom gradu Austrije Beču. Ovakve mjere idu u prilog bečkim stanovnicima, ukupnoj urbanoj slici grada, okolišu, socijalnoj održivosti, kao i cjelokupnom imidžu Beča kao vodeće europske metropole u urbanističkom planiranju. Za postizanje ovog cilja Beč je implementirao Wohnfonds-Wien (Stambeni fond grada Beča).

Taj je fond, uz Zakon o subvencioniranju stanogradnje, važan faktor strategije urbane
obnove Beča. Politička odluka o socijalnom i održivom razvoju donesena je još 1974.,
iza čega je uslijedilo i osnivanje ureda urbane obnove. Sustav subvencioniranja obnove
stambene gradnje utemeljen je 1984. Danas poticanu stambenu izgradnju u Beču karakterizira visoka kvaliteta planiranja i realizacije te udoban način stanovanja.

Uz subvencioniranu obnovu stambenih blokova, prenamjenu postojećih objekata u stanove, obnovu rezidencijalnih objekata, glavni fokus je generalna obnova naseljenih privatnih stambenih gradskih blokova, a obnavljaju se i prazni objekti. Od 2000. godine fokus subvencioniranja je na obnovi stambenih gradskih blokova izgrađenih u razdoblju između 1950. i 1970. Obnova gradskih blokova omogućava obnavljanje niza objekata u okviru
cjelokupnog idejnog koncepta, a u fokusu joj je održiva nadogradnja gusto naseljenih gradskih četvrti. Održiva urbana obnova postiže se brojnim mjerama usmjerenim na kvalitetnu i društveno odgovornu obnovu objekata te unapređenje stambenog okruženja i slobodnih prostora. U osiguranju kvalitetne ekološke (zelene) obnove, skladna vezu između stanovanja i rada, javnog i privatnog prostora, zadovoljavajuća društvena infrastruktura, pristupačnost i sigurnost imaju važnu ulogu.

25HOURS HOTEL, Lerchenfelder Str. 1-3, 1070 Beč

U središtu Beča studentski dom arhitekta Kurt Schlaussa iz 1971. revitaliziran je u dizajnerski hotel 25hours. Transformacija se odvijala u dvije faze. Prva faza u razdoblju od 2009. do 2011. obuhvaćala je nadogradnju triju katova staklene strukture strogih linija prateći postojeću čelično-betonsku konstrukciju. Druga faza od 2011. do 2013. obuhvatila je pregradnju hotela s podrumom, podzemnim garažama i prostorijama za seminare. Obje
faze karakterizira uzajamno uvažavanje nove i postojeće arhitekture. Tri nova kata omogućila su izgradnju 34 nove sobe i bar s pogledom s krovne terase. Stara betonska fasada osvježena je antracitnom bojom uklopivši se tako u novi izgled grada.

Poslovni park BREITENSEE, Goldschlagstraße 172, 1140 Beč

Poslovni park Breitensee sa 15.000 revitaliziranih i 10.000 novoizgrađenih četvornih metara otvoren je 2013. godine. Fasada od opeke podsjeća na vrijeme kada je tvrtka Telefon jednom proizvodila upravo na ovom mjestu. Stara građevinska struktura zadržana je obnovom i nadogradnjom u osnovnoj strukturi. Novoizgrađeni građevinski dijelovi čine jasan kontrast postojećoj strukturi npr. u boji (crna boja nove strukture suprotstavlja se bijeloj boji postojeće strukture), pa ipak zajednički čine koherentnu cjelinu. Šarm industrijske arhitekture iz vremena izgradnje prvotnog objekta susreće inovativni industrijski dizajn 21. stoljeća. U prostoru ureda (s terasama), studijima, spremištima i radionicama, inteligentnom i funkcionalnom industrijskom kompleksu posluju jedna uz drugu djelatnosti tehnologije, grafike, dizajna i medija.

Stambena zgrada, Obere Amtshausgasse 20-24, 1050 Beč

Obnovljenu stambenu zgradu između ostalog karakterizira s velikom pažnjom uređeno unutarnje blokovsko dvorište. Uz nadogradnju terasa i balkona efektno su planirane i realizirane ozelenjene vetikalne površine stambenih zgrada i dvorišta.

Stambena zgrada, Fendigasse 20, 1050 Beč

Stambena zgrada obnovljena je 2011.-2012. i opremljena komponentama modernih pasivnih kuća. Na objektu s postojećih pet katova nadograđena je futuristička, krovna konstrukcija u visini tri kata s luksuznim stanom. Kako bi se osiguralo dovoljno stambenog prostora u nadograđenom potkrovlju, uz maksimalno smanjenje ljetne vrućine, arhitektura nadograđenog potkrovlja projektirana je poput broda.

Tekst je objavljen u Privrednom vjesniku od 17. srpnja 2017. (br. 3987) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.