Kreće obnova zgrade Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Riječ je o jednoj od prvih fakultetskih zgrada u Zagrebu koje kreću sa cjelovitom obnovom. Vrijednost radova obuhvaćenih ugovorom je oko 93 milijuna kuna, a predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci.

52
Fakultet političkih znanosti
izv. prof. dr. sc. Andrija Henjak

Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu obilježio je danas početak radova na obnovi zgrade oštećene u potresu. Riječ je o jednoj od prvih fakultetskih zgrada u Zagrebu koje kreću sa cjelovitom obnovom, a financirati će se bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU) i Mehanizma za oporavak i otpornost.

Vrijednost radova obuhvaćenih ugovorom je oko 93 milijuna kuna, izvođač je tvrtka Graditelj svratišta, a predviđeno trajanje radova je 18 mjeseci. Glavni projektant na operaciji obnove zgrade je prof.dr.sc. Mladen Jošić s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Rekonstrukcija zgrade u Lepušićevoj ulici uključuje vraćanje zgrade u radno stanje prije potresa te kompletnu obnovu zgrade što podrazumijeva ojačanje konstrukcije kako bi ona zadovoljila suvremene standarde protupotresne zaštite, kao i rekonstrukciju i modernizaciju cijelog unutarnjeg prostora zgrade koji će doprinijeti boljim uvjetima rada za mlade politologe i novinare, sukladno tehnološkim i drugim promjenama koje su se dogodile u tim profesijama.

Obnova uključuje i modernizaciju TV i radio studija kako bi studente novinarstva mogli što bolje pripremiti za ono što ih čeka u suvremenim redakcijama. Predviđena je i reorganizaciju prostora za rad nastavnika i fakultetskih službi te osiguravanje dostupnosti prostora osobama s poteškoćama u kretanju.

Posebno je važno što rekonstrukcija uključuju i podizanje razine energetske učinkovitosti zgrade kroz obnovu fasade i krova, te ugradnju fotonaponskih ćelija i sustava klimatizacije u cijeloj zgradi.

Službenom početku radova prisustvovali su članovi uprave Fakulteta političkih znanosti, predstavnici izvođača radova Graditelj svratišta, stručnog nadzora – Arhingtrade, voditelja projekta gradnje – Amikon projekti te projektantskog nadzora – Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.