Osječko-baranjska županija na dar dobila zemljište nekadašnjeg OLT-a

Na području nekadašnje Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva trebali bi uz pomoć sredstava iz EU fondova niknuti znanstveno-istraživački centri, sportski kompleks s 50 metarskim bazenom i stambenim zgradama te prostori za alternativnu kulturnu scenu

53
[Izvor: osijek.hr]

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat potpisali su u Osijeku ugovor o darovanju nekretnine nekadašnje osječke tvornice OLT. Time su stvoreni su uvjeti za početak revitalizacije brownfield područja bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva.

Među sadržajima koji bi uz sredstva Europske unije na tom području trebali biti su znanstveno-istraživački centri, kompleks sportskog inkubatora s 50 metarskim bazenom i stambenim zgradama te prostori za alternativnu kulturnu scenu.

Riječ je o državnom zemljištu površine gotovo 55 tisuća četvornih metrara. U elaboratu je zemljište procijenjeno na oko 58 milijuna kuna, rekao je ministar Horvat, ali dodao je kako je “siguran da Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku vrijedi puno više”.

“Na to područje stane puno. Stane sve. Možemo napraviti jedan moderni mali grad u gradu koji bi bi zadužen za dodatni znanstveni, kulturni, sportski i gospodarski razvoj grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.  To su ogromni projekti, govorimo o stotinama milijuna kuna, možda čak i milijardi kuna”, poručio je župan Ivan Anušić.

Ugovorom je definiran rok od 10 godina za realizaciju svega zamišljenog prostornim planom.