Prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća od 7. prosinca

Za provedbu natječaja osigurano je 390 milijuna kuna, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći bespovratno dobiti i do 204 tisuće kuna

34

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započinje 7. prosinca 2021. godine, no građani svu potrebnu dokumentaciju mogu učitati i ranije, počevši od 30. studenog 2021. Za provedbu natječaja osigurano je 390 milijuna kuna, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći bespovratno dobiti i do 204 tisuće kuna, objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Kako je već ranije izvjestio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog tehničkih poteškoća podnošenje zahtjeva koje je trebalo započeti sredinom listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkom razdoblju prema sustavu e-Prijave upućeno oko dva milijuna zahtjeva pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije.

Prijavni obrazac može se ispuniti od 30. studenog

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na Javni poziv. Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, odlučeno je kako će svi zainteresirani od 30. studenog 2021. u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

Na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 ćetvornih metara ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Fond u okviru Javnog poziva sufinancira energetsku obnovu postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, odnosno mjere sukladno Tehničkim uvjetima Poziva.

  • A1 – cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije – sufinancira se s do 60% sufinanciranja;
  • A2 – povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće – sufinancira se s do 60% sufinanciranja;
  • A3 – ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije – sufinancira se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji.

Obiteljske kuće čija se energetska obnova potiče moraju biti energetski certificirane te energetskog razreda (prema godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje, QH,nd):

  • D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj, u slučaju provedbe aktivnosti A1 ili A2,
  • C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, u slučaju provedbe aktivnosti A3.

Prijave isključivo putem sustava e-Prijave

Podnošenje prijava na Poziv moguće je isključivo putem sustava ePrijave, dostupnog za prijavu na razne javne pozive Fonda. Preduvjet za to je izrađen korisnički račun.

Putem registriranog korisničkog računa građani mogu pripremiti svoju prijavu, a zatim ju i podnijeti. Priprema prijave bit će moguća isključivo u razdoblju od 30. studenog 2021. od 10 sati do 6.prosinca 2021. u 12 sati, a uključuje:

  • unos osnovnih podataka o prijavitelju
  • učitavanje obvezne dokumentacije
  • potvrdu unosa podataka i dokumenata.

Tijekom pripreme prijave moguće je mijenjati i dopunjavati sve podatke u prijavi osim OIB-a.

Nakon 6. prosinca 2021. od 12 sati neće biti moguće dopune ni izmjene pripremljenih prijava.

Dovršetak odnosno podnošenje prijave bit će moguće od utorka, 7. prosinca 2021. od 10 sati.

Zaprimljeni zahtjevi će biti rangirani prema vremenu njihovog zaprimanja.

Poziv za sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu

Uz ovaj poziv u pripremi je još jedan namijenjen sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu, nakon provedbe konstrukcijske obnove i/ili nakon popravaka nekonstrukcijskih elemenata, odnosno usporedno s istim. Tim će se pozivom energetska obnova obiteljskih kuća koje su oštećene u potresu sufinancirati stopom od 80 posto prihvatljivih troškova, kako bi se osigurali jednaki uvjeti jeta sufinanciranja konstruktivne i energetske obnove, te poticanja građana, vlasnika obiteljskih kuća, na sveobuhvatnu obnovu. Za taj je poziv osigurano dodatnih 100 milijuna kuna.

Sve infomacije o potrebnim uvjetima i načinu prijave mogu se pronaći na internetskoj stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.