Odobrena gradnja kompleksa Jarun Panorama uz obvezu gradnje vrtića

Gradska skupština odobrila je projekt nakon što je potpisan aneks ugovora i dodatni sporazum s tvrtkom Rotor Jug. Aneks regulira gradnju pristupnih prometnica s infrastrukturom, a dodatni sporazum odnosi se na obvezu izgradnje vrtića unutar kompleksa

1201
Jarun Panorama

Gradska skupština odobrila je krajem travnja projekt izgradnje kompleksa Jarun Panorama čiju jezgru čine četiri zgrade s dvadesetak katova, dvije uredske zgrade i hotel kategorije minimalno četiri zvjezdice. Projekt je službeno predstavljen 2019. na sajmu Rexpo, a vrijednost investicije inicijalno je procijenjena na oko 150 milijuna eura. Nositelj projekta je tvrtka Rotor Jug, u stopostotnom vlasništvu norveškog fonda Croatian development property II AS kojim upravlja Robert Hagen.

Kompleks bi se gradio u blizinu Remetinečkog rotora i obuhvatio bi dvije kazete, M1 i M2, omeđene Savskim nasipom, Riječkom ulicom i prostorom na kojem se nalazi McDonald’s, ukupne površine od gotovo 35 tisuća četvornih metara. Naziv Jarun Panorama dobio je zbog toga što bi neboderi pružali pogled na Jarun i rijeku Savu.

Gradska skupština odobrila je projekt nakon što je potpisan aneks ugovora i dodatni sporazum s tvrtkom Rotor Jug. Prema aneksu Grad Zagreb će tvrtki Rotor Jug priznati ulaganje u gradnju pristupnih prometnica s infrastrukturom i iznosu od 1,3 milijuna eura kao dio komunalnog doprinosa čiji je ukupan iznos procijenjen na 9,8 milijuna eura.

Kompleks će na jednoj kazeti obuhvatiti četiri pretežito stambena nebodera s ukupno oko 340 stanova, dok bi se na drugoj gradila dva poslovna nebodera i hotel s 240 soba i konferencijskom dvoranom. Stambeni neboderi bi trebali imati dvadesetak katova, a spominje se da bi jedna od poslovnih zgrada mogla postati najviši neboder u Hrvatskoj.

Javnu nabavu i odabir izvođača za gradnju prometnica s pripadajućom komunalnom infrastrukturom (oborinska odvodnja, javna rasvjeta i krajobrazno uređenje), raspisat će Grad Zagreb, a nakon toga će biti potpisan tripartitni ugovor između tvrtke Rotor Jug, odabranog izvođača i Grada kao investitora.

Investicija u izgradnju DTK kanalizacije, plinovoda, vodovoda i mješovite kanalizacije ne može se prebiti komunalnim doprinosom tako da će to financirati tvrtka Rotor Jug, odnosno investitor u glavni projekt. Rok za izvršenje tih radova je godinu dana od uvođenja izvođača u posao, a Rotor jug se obvezuje platiti i stručni nadzor koji odabere Grad.

U dodatnom sporazumu unutar kompleksa je ugovorena izgradnja prostora za potrebe dječjeg vrtića, tako da će s tim trebati uskladiti postojeću dokumentaciju. Vrtić će se nalaziti na prvom ili drugom katu jednog od četiri pretežito stambena objekta Kazete M1, imat će površinu od 2100 četvornih metara, uključujući i vanjski prostor. Prostor će kasnije kao poseban dio nekretnine biti prodan Gradu Zagrebu.