Na Sjevernom moru se gradi prva pučinska vjetro-solarna elektrana

Nizozemski startup Oceans of Energy dobio je ugovor za projektiranje i instalaciju solarne elektrane u sklopu projekta koji razvija tvrtka CrossWind, u zajedničkom vlasništvu Shella i Enecoa. Solarni paneli bit će smješteni između turbina vjetroelektrane

58
Oceans of Energy
Oceans of Energy postavio je 2020. na Sjvernom moru plutajući solarnisustav koji se pokazao otpornim na oluje s oluje s valovima visine 10 metara i vjetrom snažnijim od 100 km/h [Izvor: Oceans of Energy ]

Na Sjevernom moru priprema se realizacija povijesnog projekta: izgradnje prve solarne elektrane unutar pučinske vjetroelektrane. Nizozemski startup Oceans of Energy dobio je ugovor za projektiranje i instalaciju solarne elektrane u sklopu projekta koji razvija tvrtka CrossWind, u zajedničkom vlasništvu Shella i Enecoa. Solarni paneli bit će smješteni između turbina vjetroelektrane. Očekuje se da će solarna farma biti puštena u rad 2025. godine, dok će vjetroelektrana biti u funkciji do kraja 2023. godine.

„Hollandse Kust Noord će biti primjer kombiniranog pučinskog vjetroparka i solarne elektrane”, ističe Allard van Hoeken, osnivač i glavni izvršni direktor tvrtke Oceans of Energy. Dodao je kako je kombinacija pučinskog solarnog parka i pučinske vjetroelektrane učinkovit način dijeljenja dostupnog oceanskog prostora.

Hollandse Kust Noord je također prva vjetroelektrana na svijetu snage jednog megavata koja uključuje kombinaciju pohrane baterija i proizvodnje zelenog vodika.

Na projektu će biti implementirana i testirana nova tehnologija za usmjeravanje protoka zraka oko turbina (wake control technologies) kako bi se povećala proizvodnja energije.

Farma Hollandse Kust Noord je udaljena 18,5 kilometara od nizozemskog obalnog mjesta Egmond aan Zee i nedavno su na njoj instalirane prve vjetroturbine.

Tvrtka Oceans of Energy osnovana je 2016. i tvrdi da je jedina tvrtka na svijetu koja ima potvrđeni funkcionalni solarni sustav instaliran na moru. Naime, 2020. uspostavila su na Sjevernom moru solarnu elektranu koja je i danas operativna. Tvrtka navodi da je sustav izdržao jake oluje, s valovima koji su dosezali visinu od 10 metara i jačinom vjetra većom od 100 km/h.

Projekt solarnog parka na moru unutar vjetroelektrane Hollandse Kust Noord dosegnut će  kapacitet od jednog megavata energije, što će značajno potaknuti proizvodnju obnovljive energije u Nizozemskoj.