Radovi na Privlačkom gazu bit će završeni u ožujku iduće godine

Produbljenjem i proširenjem Privlačkog gaza će se za 11 milja skratiti plovni put i povećati sigurnost pomorskog prometa između Zadarskog i Velebitskog kanala

37
Privlački gaz
Radove na produbljenju i proširenju Privlačkog gaza izvodi splitska tvrtka Pomgrad, a investitor je tvrtka Plovput [Izvor: Plovput]

Radovi na produbljenju i proširenju Privlačkoga gaza, vrijedni više od 2,3 milijuna eura, trebali bi završiti do ožujka iduće godine. Tim zahvatom će se za 11 milja skratiti plovni put i povećati sigurnost pomorskog prometa između Zadarskog i Velebitskog kanala.

Radovi su počeli u ožujku prošle godine, a izvodi ih splitska tvrtka Pomgrad. Gradilište je  obišao potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je tom prilikom istaknuo da je riječ o velikoj i bitnoj investiciji koju najvećim dijelom financira Ministarstvo u suradnji s državnom tvrtkom Plovput kao investitorom i Zadarskom županijom.

Privlački gaz je plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva, smješten između kopna i otoka Vira. Kanal je plovan samo za manja plovila. Naime, dubina prolaza na pojedinim mjestima manja je od pola metra. Plovidbu kanalom ograničava i visina mosta između otoka Vira i kopna iznad Privlačkog gaza, koja iznosi 9 metara od srednje razine mora. Prolaz je svojevremeno bio označen betonskim blokovima i drvenim motkama, koje su u međuvremenu istrulile.

Direktor Plovputa Mate Perišić istaknuo je velike uštede u vremenu i gorivu koje će se postići skraćenjem plovnog puta za 11 milja. Kanal je dug oko 1730 metara, a iskopom pijeska te miniranjem i iskopom kamenog materijala Privlački gaz proširit će se na 40 metara, dok će minimalna dubina kanala biti 3 metra.

Kanalom će se ploviti dvosmjerno, a na svakih 150 metara postavit će se plutače s oznakama, rekao je direktor Plovputa Perišić te dodao kako će se prolaz zbog nanosa koji nastaju tijekom cijele godine trebati češće čistiti.