Trgovina na malo u 2022. porasla 2,1 posto

U usporedbi sa studenim ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je pao za 0,8 posto, dok je u usporedbi s prosincem 2021. kalendarski prilagođen promet realno pao također za 0,8 posto

16
promet od trgovine na malo

Prema revidiranim podacima Državnog zavoda za statistiku, nakon rasta realnog prometa u studenom, trgovina na malo zabilježila je u prosincu prvi pad u 2022. U usporedbi sa studenim ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je pao za 0,8 posto, dok je u usporedbi s prosincem 2021. kalendarski prilagođen promet realno pao također za 0,8 posto.

U razdoblju od listopada do prosinca 2022. kalendarski prilagođen promet porastao je za skromnih 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2021., dok je u usporedbi s prethodnim kvartalom manji za 17 posto.

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao je za realnih 0,6 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 2 posto.

U usporedbi sa prosincem 2021. realan promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima niži je za 1,7 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 3,5 posto.

Prema izvornim indeksima nominalan promet veći je za 13,6 posto u odnosu na prosinac 2021., a najveći doprinos porastu došao je od trgovačke struke Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s povećanjem prometa od 14,4 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,2 posto.

S objavom za prosinac zaokružena je statistika za cijelu 2022. u kojoj je realan kalendarski prilagođeni promet porastao 2,1 posto u odnosu na 2021. (nakon rasta od 12,1% u 2021.). Nominalne promjene očekivano su veće pa je prema kalendarski prilagođenim indeksima nominalan promet veći za 16% u odnosu na siječanj-prosinac 2021.

Prema izvornim indeksima, na razini 2022., nominalan promet od trgovine na malo veći je za 15,8% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Rast je u odnosu na 2021. ostvarilo deset od jedanaest trgovačkih struka (osim Trgovina na malo internetom ili poštom, -4,3%), a najveće povećanje prometa zabilježila je kategorija Motorna goriva i maziva (+29,2%).

U okruženju ustrajnih inflatornih pritisaka i još uvijek razmjerno nepovoljne razine potrošačkog optimizma koji se nalazi ispod dugoročnog prosjeka, u posljednjem mjesecu 2022. zabilježen je realan pad prometa u trgovini na malo na mjesečnoj i godišnjoj razini. Na godišnjoj razini dijelom je to i posljedica učinka baznog razdoblja, dok pad na mjesečnoj razini unatoč blagdanskoj potrošnji upozorava na sustezanje u potrošnji. Istovremeno razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka. Na početku 2023. prevladavaju negativni ekonomski izgledi, no unatoč tome na razini cijele godine analitičari RBA zasad očekuju pozitivan doprinos osobne potrošnje ukupnom gospodarskom rastu.