Rujevica će postati novo središte grada Rijeka

Prostor površine oko 45 hektara koji se planira urediti kao Sekundarno gradsko središte obuhvaća područje sjeverno od obilaznice i južno od nogometnog kampa, te između Ulice Ante Mandića na zapadu do Vukovarske ulice na istoku

95
Stanovi izgrađeni po programu POS-a na Rujevici [Izvor: apos.hr]

Grad Rijeka raspisao je javni natječaj za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja Sekundarnog gradskog središta Rujevica u Rijeci. U okviru Generalnog urbanističkog plana grada Rijeke uređenje prostora Rujevice utvrđeno je kao gradski projekt kojim bi se uredilo novo gradsko središte, odnosno među projekte koji trebaju postati zamašnjaci razvoja grada.

Prostor površine oko 45 hektara koji se planira urediti kao Sekundarno gradsko središte obuhvaća područje sjeverno od obilaznice i južno od nogometnog kampa, te između Ulice Ante Mandića na zapadu do Vukovarske ulice na istoku. Riječ je o prostoru koji se prostire duž izrazito frekventne brze gradske ceste, odnosno obilaznice, s kojom je povezan preko čvora Rujevica, a novom cestom u nastavku rotora Rujevica, s urbanim zaleđem u trokutu Kastav-Viškovo-Klana.

Natječaj koji provodi Društvo arhitekata Rijeka trebao bi rezultirati kvalitetnim rješenjem prostorne organizacije budućih sadržaja te javnih i prometnih površina na Rujevici. To rješenje bi trebalo biti podloga za izradu urbanističkog plana tog prostora, čija će izrada biti povjerena autorima prvonagrađenog rada, navodi Novi list.

Na Rujevici je predviđena izgradnja trgovačkih sadržaja, stambenih objekata, uključujući stanove po programu POS-a, objekata javne i društvene namjene poput vrtića i doma stare i nemoćne, te poslovnih prostora, uključujući gradnja objekata namijenih medijima, radijskog i televizijskog studija s popratnim sadržajima.

Prostor nekadašnjeg omladinskog naselja “Lovorka Kukanić”, današnjeg Poslovno-sportskog centra “Lovorka Kukanić” rekonstruirat će se u građevine mješovite, hotelske i slične namjene.

Petina površine za zelene površine

Barem 20 posto površina bit će parkovi i odmorišta, što znači da će javne zelene površine pokrivati najmanje 75.600 četvornih metara.

U Gradu kažu kako je riječ je o površini četiri puta većoj od površine Staroga grada, koja je Generalnim urbanističkim planom zamišljena za sadržaje koji svojim prostornim potrebama i značajem nadilaze lokalne potrebe. Neki od takvih sadržaja već su izgrađeni unutar ili na rubovima područja, poput Islamskog centra, nogometnog kampa i hipermarketa Interspar, dok su neki u postupku osmišljavanja, poput centra HGSS-a.

Rujevica je jedna od rijetkih gradskih površina na kojima je moguće planirati zaokruženo naselje sa svim potrebnim sadržajima, ima odličnu stratešku poziciju, na relativno maloj udaljenosti od gradskog centra, i odlično je prometno povezana u svim smjerovima.

“Temeljem prvonagrađenog rada prvo je potrebno izraditi i donijeti Urbanistički plan uređenja, a potom pristupiti projektiranju i pripremi za izvedbu prometnica i infrastrukture kao preduvjeta za izgradnju drugih sadržaja. S obzirom na veličinu područja, opisani zahvati provodit će se postupno i zavisno od interesa investitora”, tumače iz Grada Rijeke.