Skanska obnavlja američki stadion za svjetsko prvenstvo u nogometu 2026.

Stadion MetLife u East Rutherfordu (New Jersey) izgrađen je za potrebe američkog nogometa i sada ga treba prilagoditi zahtjevima FIFA-e kako bi mogao ugostiti osam utakmica tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu 2026., uključujući finale

35
Stadion MetLife
Ilustracija: Pixabay

Švedska građevinska tvrtka Skanska počela s obnovom stadiona MetLife u East Rutherfordu, u američkoj saveznoj državi New Jersey, u sklopu priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo 2026.

Skanska je izgradnju stadiona MetLife, na kojem domaće utakmice igraju dva tima Nacionalne nogometne lige (NFL) – New York Football Giants i New York Jets, završila 2010. godine. Sada stadion treba prilagoditi zahtjevima FIFA-e, odnosno „europskog” nogometa, kako bi mogao ugostiti osam utakmica tijekom turnira, uključujući finale.

Projekt obuhvaća uklanjanje 1.740 stalnih sjedala kako bi se proširile dimenzije terena za utakmice FIFA Svjetskog kupa. Postojeći sustav montažnih sjedala na cijelom stadionu zamijenit će se novim, modularnim, čeličnim kompozitnim sustavom sjedala. Projektom su također obuhvaćene mehaničke, električne, audiovizualne i vodovodne prilagodbe.

Radovi će se odvijati u dvije faze kako bi se osiguralo minimalno ometanje postojećih aktivnosti na stadionu i nastupa New York Football Giantsa i New York Jetsa.

Prva faza radova počela je u siječnju ove godine i očekuje se da će biti dovršena do svibnja. Druga faza će početi u siječnju 2025. i predviđa se da će biti dovršena do svibnja 2025.