CBRE: e-trgovina usporila gradnju maloprodajnih centara u svijetu

U eri višekanalne prodaje maloprodajni lanci traže optimalani miks tradicionalnih i e-commerce operacija te koriste sofisticirane analize kako bi odabrali najbolje pozicije za prodajne objekte

81
maloprodajni lanci

Prošle je godine širom svijeta dovršeno više maloprodajnih objekata nego 2015., pokazuje najnovije izvješće CBRE-a, jedne od vodećih svjetskih agencija za nekretnine. Međutim, zamah je popustio u mnogim zemljama jer maloprodajni lanci pokušavaju naći pravu mjeru između e-trgovine i standardnih oblika.

U eri više kanala, maloprodajni lanci fokusirani su na optimalan miks tradicionalnih i e-commerce operacija pa se koriste sofisticiranim analizama i znanjem kako bi odabrali najbolje pozicije, kažu u CBRE-u. Istovremeno, zahvaljujući usporavanju gradnje profitirat će vlasnici trgovačkih prostora zbog povećanja cijena najma.

Godišnja analiza pokazuje kako su građevinari u prošloj godini u svijetu dovršili 12,5 milijuna četvornih metara trgovačkih prostora što je 11,4 posto više nego 2015. godine. Sedam od 10 najvećih su u Kini, a među najvećima su još i centri u Mexico Cityju, Moskvi i Melbourneu.

U međuvremenu je građevinska aktivnost na mnogim tržištima usporila. Globalno, volumen maloprodajnih centara u gradnji krajem prošle godine pao je 22 posto na 33,5 milijuna četvornih metara u odnosu na godinu ranije.

Poticaj je automobilska industrija

U obje Amerike dovršeno je 44 posto više centara zahvaljujući prije svega porastu gradnje u Meksiku. U toj zemlji poticaj rastu dolazi od automobilske industrije zbog koje je prošle godine dovršeno 1,3 milijuna četvornih metara maloprodajnih centara u tri najveća grada. U SAD-u najviše je novih prostora dovršeno u Houstonu, New Yorku i Honoluluu.

Azijsko-pacifička regija i posebno Kina ostaju najaktivnija područja. U 90 posto gradova regije u prošloj su se godini gradili veliki trgovački centri; u Amerikama je gradnja prisutna u 56 posto gradova te u 14 posto gradova Europe, Bliskog Istoka i Afrike.  Od svih maloprodajnih centara dovršenih prošle godine, dvije trećine ih je u Azijsko-pacifičkoj regiji.
Međutim, sada i Azijsko-pacifička regija i Kina usporavaju. Krajem prošle godine u toj je regiji bilo 24 posto manje centara u gradnji nego krajem 2015..

Gradnja u Europi, na Bliskom Istoku i Africi uglavnom je stabilna, ali još uvijek zaostaje za Azijsko-pacifičkom regijom i Amerikama. Veliki su trgovački centri izgrađeni u Moskvi, Kijevu i Južnoafričkoj Republici.