Lučka infrastruktura: Za obnovu i sanaciju 50 milijuna kuna

Ovogodišnji je proračun raspoređen na 18 projekata u sedam obalnootočnih županija od Pule do Dubrovnika, kojima se želi pridonijeti zadržavanju stanovništva na obali i otocima

206
Lučka infrastruktura
Radovi u luci Pučišća na Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Nakon što je lani za ulaganja u modernizaciju lučke infrastrukture osigurala 40 milijuna kuna, Vlada je ove godine za izgradnju i sanaciju luka otvorenih za javni promet predvidjela 50 milijuna kuna. Time je iznos koji je država, zajedno s jedinicama regionalne i lokalne samouprave, u zadnjih 10 godina uložila u lučki sustav premašio 500 milijuna kuna.
Ovogodišnji je proračun raspoređen na 18 projekata u sedam obalno-otočnih županija od Pule do Dubrovnika, a njihovom realizacijom Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture želi pridonijeti zadržavanju stanovništva na obali i otocima.

Na području Primorsko-goranske županije ulaže se 10,6 milijuna kuna. Dva milijuna kuna izdvojena su za dogradnju operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak. “Ukupna je vrijednost radova na tom projektu 17 milijuna kuna raspoređenih u tri godine. Do sada je od predviđenih osam, Ministarstvo osiguralo pet milijuna kuna, a ostatak od devet milijuna kuna sufinanciraju Primorsko-goranska županija, Grad Mali Lošinj i Županijska lučka uprava Mali Lošinj”, pojasnio je Gracijano Petrinić, ravnatelj ŽLU-a Mali Lošinj. Završetak radova je predviđen u travnju iduće godine, a obnovom se želi omogućiti sigurnije pristajanje brodova i protok putnika. Osim toga, luka će dobiti i dvadesetak novih komunalnih vezova te dva do tri veza za brodove na jednodnevnim izletima.

Radove obavlja zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Sun Adria, BSK Commerce i Vodogradnja Rijeka. “Zahvaljujući, između ostaloga, i novcu osiguranom iz proračuna, osjeća se zamah građevinskih radova u lučkoj infrastrukturi”, ističe Radojko Brnčić, direktor riječke Sun Adrije. Ta je tvrtka sa svojih 42 zaposlena veteran u obnovi i dogradnji luka, posebno na području sjevernog Jadrana. Zahvaljujući vlastitim strojevima i pouzdanoj radnoj snazi, godišnje ostvare 25 milijuna kuna prometa.

Radovi diljem obale

U Šibensko-kninskoj županiji iz proračuna će se ove godine sa sedam milijuna kuna sufinancirati izgradnja luke otvorene za javni promet Šibenik-uvala Vrnaža. Riječ je o, kako kaže Željko Dulibić, ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske, drugoj fazi radova na sjevernom dijelu luke ukupne vrijednosti 17 milijuna kuna. U ovoj su godini, osim Ministarstva, novac osigurali i Županija (dva milijuna kuna), Šibenik (milijun kuna) te lučka uprava (tri milijuna kuna).

Za projekte lučke infrastrukture na području Dubrovačko-neretvanske županije ukupno je odobreno 8,15 milijuna kuna, a najviše za izgradnju pomorsko-putničkog terminala u Veloj Luci. Potpisani su i ugovori za sanaciju lukobrana luke Prigradica te čišćenje nanosa iz uvale Blace. Na natječaju za potonje najpovoljnija je bila ponuda vinkovačke tvrtke Vodoprivreda čiji direktor Željko Šarčević kaže kako im radovi na obali pomažu da produlje građevinsku sezonu.

Tvrtka sa 120 stalno zaposlenih inače se bavi niskogradnjom – radovima na vodoopskrbi, kanalizaciji… Poslovi na Jadranu čine otprilike 15 posto prihoda te tvrtke odnosno donose joj do pet milijuna kuna godišnje.

Radi se još u lukama Njivice, Lopar, Kraljevica, Klenovici, na obali u Puli, Novigradu, Umagu, Lunu, Stinici, Petrčanima, Pučišćima, Hvaru i Omišu.

Tekst je obavljen u Privrednom vjesniku od 22. svibnja 2017. (br. 3979) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.

Preuzmite prilog Tlocrt i integralnu verziju teksta.