Tržište logističkih i industrijskih nekretnina: Ponuda ograničena, potražnja raste

Velike prepreke razvoju novih skladišno-logističkih prostora su visoki troškovi izgradnje, visoke cijene zemljišta i nespremnost zajmoprimaca da se obvežu na dugoročni najam

373
Tržište logističkih i industrijskih nekretnina
Hrvatska pošta počela je graditi novi logistički centar u Velikoj Gorici.

Razvoj hrvatskog tržišta industrijskih i logističkih nekretnina zaostaje za zemljama Srednje i Istočne Europe. Unatoč povoljnom geografskom položaju, malim udaljenostima i transportnim pravcima prema Srednjoj Europi, industrijsko i logističko tržište je najslabije razvijeni sektor komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj, navode analitičari Colliers Internationala.

Većina logističkih prostora koncentrirana je u i oko Zagreba. Potkraj 2017. u Zagrebu je na raspolaganju bilo ukupno 935.000 četvornih metara logističkih prostora. Uz Zagreb, najznačajnija industrijska i logistička područja su Kukuljanovo kraj Rijeke i Dugopolje kraj Splita.

Na hrvatskom tržištu vrlo je ograničena ponuda suvremenih skladišnih i logističkih prostora, a posebno se osjeća nedostatak prostora većih od 5000 kvadrata kao i manipulativnih prostora.

Velike prepreke razvoju novih skladišno-logističkih prostora su visoki troškovi izgradnje, visoke cijene zemljišta i nespremnost zajmoprimaca da se obvežu na dugoročni najam.

Lani je dodatno porasla potražnja za logističkim prostorima, osobito u Zagrebu i Rijeci. Potražnju su uglavnom generirali distribucija hrane i pića te uređaja kao i ostali trgovci potrošačkim dobrima.

Najtraženija skladišta površine 2000 do 5000 četvornih metara

Većina velikih trgovaca već je izgradila logističke centre za vlastitu upotrebu, uglavnom zbog nedostatka moderne opskrbe. Najviše se traže skladišni prostori površine između 2000 i 5000 četvornih metara, ali postoji i velik interes za suvremenim skladištima površine veće od 5000 kvadrata. Procjenjuje se da je stopa slobodnih logističkih prostora zbog povećane potražnje i ograničene ponude trenutačno manja od pet posto.

Najamnina za prvoklasne logističke prostore u Zagrebu kreće se između 4,6 i 6,5 eura mjesečno. Prosječna najamnina za starije i obnovljene industrijske prostorije iznosi tri do četiri eura mjesečno. Kako bi privukli nove stanare, neki iznajmljivači nude pogodnosti kao što su preuzimanje troška uređenja prostora prema zahtjevima kupca, određeno razdoblje bez plaćanja najamnine…

Najamnine u Zagrebu znatno su manje konkurentne u usporedbi s ostalim gradovima Srednje i Istočne Europe, prije svega zbog visokih troškova ulaganja, ističu analitičari Colliers Internationala.

Hrvatska pošta počela je graditi novi logistički centar u Velikoj Gorici. Investicija je procijenjena na oko 46 milijuna eura. Vrijednost dogovorenih građevinskih radova na novoj sortirnici je oko 21 milijun eura. Objekt će se graditi u dvije faze, a površina zemljišta na kojoj će se graditi prvi dio je 70.200 kvadrat, dok će ukupna površina završenog kompleksa biti 38.200 četvornih metara.

Atlantic Grupa, u partnerstvu s Kamgradom, također gradi logističko-
distributivni centar nedaleko od Velike Gorice, u poslovnoj zoni Meridijan 16. Vrijednost investicije je oko 18,5 milijuna eura. Kamgrad će izgraditi objekt, a Atlantic Grupa dugoročno zakupiti.

Tekst je objavljen u Privrednom vjesniku od 23. srpnja 2018. (br. 4039/4040) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema tvrtka Točka Na I Media d.o.o.