Visoka likvidnost i niske kamatne stope pogoduju tržištu nekretnina

Kako globalna ekonomska i politička neizvjesnost raste, investitori u nekretnine postaju oprezniji, zaključuje se u globalnom izdanju istraživanja o novim trendovima u sektoru nekretnina instituta ULI i PwC-a. Ipak, postoje razlozi za optimizam - barem u ovoj godini

170
tržište nekretnina

Investitori u nekretnine suočeni su ove godine s igrom živaca zbog sve veće zabrinutosti oko gospodarskih neizvjesnosti, dok su istodobno prisiljeni mijenjati tradicionalne modele poslovanja i evaluacije kako bi odgovorili na sve brže promjene potrošačkih zahtjeva, navodi se u globalnom godišnjem izvješću Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu. Izvješće prati stavove ulagača u nekretnine, a zajednički ga objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. Objavljeno je na konferenciji MIPIM-u (Le marché international des professionnels de l’immobilier) u Cannesu.

Istraživanje je obuhvatilo intervjue s 27 vodećih svjetskih igrača na tržištu nekretnina i odgovore tisuću ispitanika koji su komentirali zaključke regionalnih izdanja za Sjevernu Ameriku, Europu i Azijsko-pacifičku regiju za 2019. godinu, objavljenih krajem prošle godine.

Iako je međunarodna investicijska aktivnost zadržala razinu usprkos politički nestabilnom okruženju, trgovinskim ratovima i usporavanju gospodarskog rasta na ključnim svjetskim tržištima, industrija nekretnina čvrsto je usmjerena na smanjenje rizika uslijed sve snažnijih špekulacija o globalnoj recesiji koja će nastupiti ako ne ove, onda iduće godine.

“Nikome se ne žuri”

Oprez se vidi iz anketa i intervjua provedenih prošle godine za sva tri regionalna izvješća o trendovima na tržištu nekretnina. Izvješće je pokazalo da se alokacija nekretnina nastavlja, iako su one još uvijek omiljena klasa imovine. Kriteriji za ulaganje u ovoj kasnoj fazi imovinskog ciklusa vrlo su strogi. Sumirajući raspoloženje na tržištu jedan od upravitelja globalnih nekretninskih fondova rekao je: “Nikome se ne žuri“.

Iako su oprezni, profesionalci na tržištu nekretnina koji su sudjelovali u istraživanju smatraju da još uvijek postoje povoljni izgledi za tržište nekretnina u 2019. godini i to ne samo zbog toga što je ekonomska neizvjesnost zaustavila očekivani rast kamatnih stopa, osobito u Sjedinjenim Državama. Monetarna politika s dugoročno niskim kamatnim stopama – čak i kada je privremena – uglavnom pogoduje nekretninama u odnosu na druge klase imovine.

Intervjuirani također vjeruju da će nastavak visoke likvidnosti i dostupnosti novca – osobito u Aziji – ublažiti učinak usporavanja gospodarstva te spriječiti oštar pad vrijednosti. Dodatni optimizam potiče što je razina zaduženosti i zaliha na većini tržišta na nižim razinama u usporedbi sa završnom fazom prethodnog ciklusa. Očekuje se da će kriza, bez obzira na to kada će nastupiti, biti relativno blaga i da se neće ponoviti globalna financijska kriza iz prethodnog ciklusa.

Novi izazovi (i prilike)

No, nekretnine više ne ovisi samo o cikličkom rastu i padu prinosa. Regionalna izvješća upozoravaju – a globalno izdanje naglašava – da se industrija nekretnina suočava s mnogo većim izazovom (i prilikom), a to je strukturni utjecaj tehnoloških, društvenih i demografskih trendova na tržište.

To obuhvaća:

  • Ubrzano zastarijevanje nekretnina koje postaju sve veću briga vlasnicima imovine diljem svijeta, popraćeno brzim promjenama na području tehnologije, demografije i društvenih normi, kao i pojačan naglasak na rizike za nekretnine povezane s klimatskim promjenama.
  • Imovina se prilagođava novim generacijama radnika i potrošača kako bi zadovoljila njihove zahtjeve. Primjer su fleksibilan rad te hoteli i maloprodajna mjesta koji kreiraju korisničko iskustvo. To zahtijeva da vlasnici promijene način poslovanja kako bi pospješili povrat uloženog i vrlo vjerojatno će imati dugoročan učinak na vrijednosti i rezultate.
  • Sve veća privlačnost alternativnih nekretnina, kao što su studentski smještaj i smještaj za starije osobe, čini ih omiljenim vrstama nekretnina među ulagačima i upraviteljima fondova. Ovaj trend predstavlja temeljnu, strukturalnu tranziciju unutar sektora koji nastoji zadovoljiti zahtjeve stanara i potrošača koji se brzo mijenjaju.

“Naš sektor polako prihvaća izazove i mogućnosti koje pruža strukturalni utjecaj tehnoloških, društvenih i demografskih trendova na izgrađeno okruženje”, izjavio je W. Edward Walter, glavni izvršni direktor ULI-ja. “Uz zabrinutost oko klimatskih pitanja, ove će promjene trajno utjecati na razvoj tržišta nekretnina i odluke o ulaganjima širom svijeta.”