Otvoren Dalmatia Tower u kojeg je uloženo 80 mil. eura

Dalmatia Tower, koji je s antenom visok 135 metara, najviša je građevina u Hrvatskoj, a projektirao ga je arhitekt Otto Barić. U njemu posluje AC Hotel iz portfelja najvećeg svjetskog hotelskog lanca Marriott Internationala te niz drugih kompanija

59
Dalmatia Tower
Dalmatia Tower najviša je građevina u Hrvatskoj - neboder s antenom visok je 135 metara [Izvor: Westegate / priopćenje]

U Splitu je, na blagdan svetog Dujma svečano otvoren Dalmatia Tower, najviša građevina u Hrvatskoj. Toranj je s antenom visok 135 metara, a u njemu posluje AC Hotel iz portfelja najvećeg svjetskog hotelskog lanca Marriott Internationala te niz kompanija, među kojima je i Ericsson Nikola Tesla te upravno središte OTP banke u Hrvatskoj.

Bez antene Dalmatia Tower visok je 112 metara) i ima 28 nadzemnih etaža te pet podzemnih namijenjenih parkiranju vozila. Cijeli Westgate kompleks sastoji se od dva nebodera. Prvi, Westgate Tower A, ima 12 katova i visok je 55 metara.

Investitor je Josip Komar, vlasnik Westgate grupe, a objekt je projektirao arhitekt Otto Barić. Projekt je dobitnik dviju međunarodnih nagrada – European Property Awards u kategoriji najboljeg arhitektonskog rješenja visokogradnje komercijalne namjene te International Property Award za najbolji projekt u kategoriji razvoja.

“Danas mogu kazati da sam izrazito ponosan. Uspjeli smo! Izgradili smo najveći neboder u Hrvatskoj, a svi, vjerujem, znate da je to bio u građevinskom smislu dugotrajan, u birokratskom smislu iscrpljujući, te u financijskom smislu rizičan pothvat. No, u Westgate grupi se nikad nismo predali. Na sve izazove odgovarali smo s još više energije i voljnog momenta. Naš naum je od prvog dana bio jasan. Željeli smo promijeniti vizuru grada Splita i biti lideri novog urbanističkog, arhitektonskog i poduzetničkog promišljanja. Stvorili smo kompleks koji je vrijedan 120 milijuna eura i koji je oplemenio naš grad i našu domovinu”, izjavio je Josip Komar.

Kompleks je 2017. počela graditi zagrebačka građevinska tvrtka Tehnika, no nakon što je ona zapala u probleme, nastavak radova dogovoren je s austrijskom tvrtkom LSG Group po principu ‘ključ u ruke’. Investicija u sam Dalmatia Tower iznosi oko 80 milijuna eura, dok je 120 milijuna eura vrijednost ulaganja u cijeli projekt.

Premda je toranj službeno završen u srpnju prošle godine, svečanost otvorenja održana je na simboličan datum, pod nazivom “Above all”. Uz Josipa Komara i Otu Barića sudionici službenog protokola bili su veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes, potpredsjednica Marriott Internationala Silvija Lovreta, predsjednica uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević, potpredsjednik Vlade Davor Božinović i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.