Uredski prostori: Nepopunjenost u Zagrebu 4,5 posto

Posljednjih nekoliko godina najamnina za premium uredske prostore je stabilna i iznosi 14 do 15 eura po četvornom metru mjesečno. Prosječna najamnina za prvoklasne prostore također je stabillna usprkos ograničenoj ponudi i iznosi 12 eura po četvornom metru mjesečno

438
uredski prostori
U Zagrebu je VMD Grupa završila poslovno-stambeni objekt Kuniščak površine 30.000 četvornih metara, od kojih na poslovne prostore otpada 10.000 četvornih metara i svi su popunjeni (izvor:VMD)

Potkraj prošle godine Zagreb je raspolagao uredskim prostorima ukupne površine od oko 1,31 milijun četvornih metara. Na urede otpadalo je 44 posto ukupne površine, a na urede druge klase 56 posto, navode analitičari Colliers Internationala u pregledu hrvatskog tržišta nekretnina. Dodaju kako je lani ukupno izgrađeno 15.600 četvornih metara novih uredskih prostora.

U Zagrebu je VMD Grupa završila poslovno-stambeni objekt Kuniščak površine 30.000 četvornih metara, od kojih na poslovne prostore otpada 10.000 četvornih metara i svi su popunjeni. Informatička tvrtka InfoBip otvorila je u Vodnjanu u Istri svoj poslovni kampus sa 5600 četvornih metara uredskog prostora.

Potražnja za uredskim prostorom protekle je godine povećana, a najtraženiji su bili prvoklasni uredi. U 2017. u Zagrebu je bilo iznajmljeno 30.300 četvornih metara uredskih prostora, upola manje nego prethodne godine (59.800 četvornih metara), što je posljedica ograničene ponude.

Uredske prostore u Zagrebu uglavnom su tražile tvrtke koje nude profesionalne usluge, potom one iz ICT sektora i farmaceutske tvrtke, dok su potražnju u obalnim gradovima generirale tvrtke iz turističkog sektora. Analitičari Colliersa navode kako se takvi trendovi nastavljaju i u 2018. godini.

Stopa nepopunjenosti na zagrebačkom tržištu uredskih prostora nastavila se smanjivati tijekom 2017. i trenutačno iznosi oko 4,5 posto, što je pad od 300 postotnih bodova na godišnjoj razini. Posljednji put je tako niska stopa nepopunjenosti ureda zabilježena 2008. godine.

U ovoj godini očekuje se daljnji pad koji će biti potaknut povećanom potražnjom i ograničenom ponudom novih prostora.

Najamnina stabilna, ali…

Posljednjih nekoliko godina najamnina za premium uredske prostore je stabilna i iznosi 14 do 15 eura po četvornom metru mjesečno. Prosječna najamnina za prvoklasne prostore također je stabillna usprkos ograničenoj ponudi i iznosi 12 eura po četvornom metru mjesečno.

Najamnina za uredske prostore B klase kreće se između 8 i 10 eura mjesečno po kvadratu. No očekuje se blago povećanje najamnina.

Tipični poticaji koje su vlasnici prostora spremni ponuditi novim zakupcima su preuzimanje troška uređenja prostora prema zahtjevima zakupca i/ili određeno razdoblje bez plaćanja najamnine u slučaju najma na razdoblje od tri do pet godina.

U Zagrebu su u 2018. aktualna tri građevinska projekta u području Radničke ceste koji će ove godine na tržište donijeti 32.200 četvornih metara novih uredskih prostora.

>Radnička ulica – stihijski razvoj s neograničenim mogućnostima

Poslovni centar Matrix Office Park najnoviji je projekt GTC Grupe u Hrvatskoj. Gradi se unutar nove poslovne zone u Zagrebu, nedaleko od raskrižja Slavonske avenije, Heinzelove ulice i Radničke ceste.

Centar se sastoji od dviju zgrada ukupne površine od oko 21.000 četvornih metara. U svakoj zgradi je oko 10.000 četvornih metara prostora namijenjenog
iznajmljivanju, s površinama ureda od 150 do 1600 četvornih metara po etaži. U drugoj bi fazi Matrix Office Park trebao dobiti još tri do pet poslovnih zgrada.

Tekst je objavljen u Privrednom vjesniku od 25. lipnja 2018. (br. 4035) u Tlocrtu, posebnom prilogu o nekretninama, uređenju i graditeljstvu koji za Privredni vjesnik priprema Točka Na I Media d.o.o.