– Bavimo se društvenim problemom, problemom blokiranih i prezaduženih građana. Cijela ideja našeg startupa je bila probati s rješenjem odgovoriti na problem blokiranih. Mi smo se specijalizirali za građane i tu imamo i odgovarajuću ekspertizu. Dosad se nitko sustavno nije uključio u taj segment. Zašto se nitko nije pojavio prije nas? Zato što svi misle da tu nema novaca, vrlo jednostavno. Mi smo iznašli model kako bi cijeli biznis bio profitabilan, oslanjamo se na volumen i logika cijelog poslovnog modela je u tome da ako je netko dužan x, a vi mu taj x smanjite za 30 ili 50 posto od tog novog iznosa duga do iznosa duga kakav je bio prije, tu je i nekakav prostor u kojem se vi možete naplatiti. Naravno ne direktno od klijenta, od dužnika, nego iz nekog financijskog instrumenta na kraju s kojim je završen proces restrukturiranja, pojasnio je model poslovanja Igor Škrgatić, suvlasnik i direktor tvrtke BE-ON, specijalizirane za financijsko savjetovanje i restrukturiranje građana u financijskim poteškoćama, u emisiji Poslovna špica na radiju poslovniFM.

Dodaje da na ovaj način pomažu građanima vratiti osobnu financijsku slobodu kroz proces restrukturiranja, a oni s redovnim primanjima mogu izaći iz blokade i vratiti se na financijsko tržište.

– Dakle, mi smo odradili posao – terenski, analitički i na kraju financijski, podmirili smo te sve obveze jednokratno, a za to smo dobili od svih vjerovnika odgovarajuće diskonte koje smo prenijeli na dužnika tj. na našeg klijenta. U tome je velika razlika – mi nismo napravili otkup potraživanja gdje smo nešto kupili uz diskont pa onda teretimo dužnika da je on i dalje dužan 100 posto. Mi smo ispregovarali određeni diskont i taj diskont smo dali klijentu, s ciljem da ga možemo na kraju dugoročno riješiti u banci. I ključ je zapravo da banke tu naprave određeno odstupanje od svojih redovnih uvjeta te da naše klijente, budući da su došli preko akvizicijskog kanala koji je razradio nekakav sustav jer mi stojimo iza tog portfelja i tvrdimo da neće biti ništa lošiji nego što je bančin redovni portfelj, da nam malo tu odškrinu vrata zapravo da se odstupi od redovne politike, navodi Škrgatić.

Kaže da su, svjesni kako postoje osobe koje ne možete restrukturirati kroz taj model, a kojima treba financijsko savjetovanje odnosno bolje rečeno savjetovanje o dugu, odlučili krajem 2019. godine osnovati udrugu – Padobran, za financijsku inkluziju. Udruzi je odobren prvi projekt debt advise (savjetovanja o dugu), s financiranjem izravno preko Europske komisije, što bi do kraja godine moglo omogućiti i profesionalizaciju udruge i zapošljavanje savjetnika.

– Prosjek godina građana koji su ušli u financijske probleme su, recimo, kasne 40-te. Ali to nije možda i realno stanje zbog toga što se u bazenu od 250.000 blokiranih i, po meni, još toliko prezaduženih, bavimo segmentom koji se može restrukturirati, tako da to može malo zavarati. Prezaduženi su zapravo kategorija kojima ne možemo pomoći, jer bez obzira na to što su im obveze veće od primanja, uredno ih ipak podmiruju, rade nešto sa strane i naprosto ne možete o njima pregovarati s vjerovnicima. Možda malo zvuči paradoksalno, ali najbolje možemo pomoći ljudima koji su u dugotrajnoj blokadi, čiji su svi dugovi i krediti otkazani, prodani…. i tu se onda može pregovarati, ističe Škrgatić.

Feelsgood, prvi hrvatski fond rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom, sklopio je prije par mjeseci ugovor o ulaganju u BE-ON, a riječ je o investiciji vrijednoj 1,3 milijuna eura koja će biti podloga za proširenje aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju društveno isključenih pojedinaca u blokadi. Škrgatić pojašnjava da je razlog prihvaćanja strateškog partnera uz, naravno onaj financijski, i percepcisjki koji je možda i važniji.

– Mi sada više nismo nekakav start-up, nego smo društvo koje ima strateškog partnera u suvlasništvu, koji je odlučio investirati novac u naš poslovnim model. Ključan partner su nam banke, a istodobno mi štedimo njihove resurse jer se bavimo s klijentima na način na koji jednostavno niti jedan osobni bankar ne može.

Mi pregovaramo sa svim vjerovnicima, naš klijent ima određenu kreditnu sposobnost, mi pokušavamo obveze ugurati u tu kreditnu sposobnost te ih s vlastitim sredstvima kratkoročno podmirujemo. Kratkoročno je ključna riječ, jer mi ne želimo biti banka, a ne želimo biti ni osiguranje. Znači, ne želimo imati u svom portfelju dužnika na dugi rok, nego ga želimo kratkoročno, prosječno tri mjeseca.

BE-ON zapravo ima ulogu savjetodavca, ali i ulogu kreditnog posrednika s modelom poslovanja koji smo samostalno osmislili, a posjedujemo i sva potrebna odobrenja, istaknuo je u razgovoru za poslovniFM Igor Škrgatić.

Emisiju možete poslušati u nastavku, a cjeloviti tekst pročitajte na poslovniFM-u.