Zadar: Na Crvenim kućama kreće gradnja stotinu POS stanova

Do sada je u Hrvatskoj izgrađeno 8276 POS stanova u koje je uloženo više od četiri milijarde kuna, a do kraja 2020. godine plan je izgraditi tisuću novih POS stanova

629
POS Zadar

U Zadru su u srijedu potpisani Ugovor o darovanju nekretnine između Ministarstva državne imovine i APN-a te Predugovor o međusobnim pravima i obvezama vezanim uz izgradnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) između APN-a i Grada Zadra čime su sada stvoreni uvjeti za početak projektiranja i izgradnje novih stotinu POS stanova na lokaciji Crvene kuće.

Potpisivanju su prisustvovali ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj te gradonačelnik Zadra Branko Dukić s ostalim predstavnicima grada.

Gradonačelnik Dukić naglasio je kako je ovo jedan od vrlo važnih projekata gradske uprave budući da je rješavanje stambenog pitanja prioritet brojnim mladim zadarskim obiteljima, a tržište diktira uvjete koje mnogi od njih ne mogu pratiti te se pokazalo kako je POS za njih najprihvatljivije rješenje. Temeljem javnog poziva u siječnju 2016. objavljena je lista s 203 potencijalna kupca/obitelji budućih stanova, a nakon zadnje provjere ta lista broji 167 zainteresiranih.

Do sada je u Hrvatskoj izgrađeno 8276 POS stanova u koje je uloženo više od četiri milijarde kuna, a do kraja 2020. godine plan je izgraditi tisuću novih POS stanova. Najavljene su i izmjene Zakona kojima bi se omogućilo rješavanje stambenog pitanja širem broju građana kupnjom stanova na slobodnom tržištu. Izmjenama bi se kamata na javna sredstva u otplati trebala smanjiti s 3 na 2 posto godišnje, a uvest će se i red na tržištu POS stanova te spriječiti pokušaje zloupotreba.

“Prema novim izmjenama, zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova bit će definirana u kupoprodajnom ugovoru. To su stvarno rijetki slučajevi, ali na njih se mora reagirati. Ova mjera treba pomoći mladim obiteljima da imaju vlastiti dom, a ne da špekulanti zarađuju na tome” poručio je ministar Štromar.