Grad Zagreb traži investitora za projekt vrijedan 500 mil. eura

"Grad u Gradu" gradio bi se u Novom Zagrebu, na području površine 110 hektara između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, a minimalna vrijednost projekta procjenuje se na pola milijarde eura

1765
Grad u Gradu
Zagrebački hipodrom (izvor: sportskiobjekti.hr)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić planira u Novom Zagrebu, između rijeke Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, izgraditi “Grad u Gradu”, objavio je Jutarnji list. Gradonačelnik Bandić je to tijekom dana potvrdio, ali nije želio reći ništa detaljnije osim da će to biti “novi Manhattan”. Riječ je o površini od 110 hektara odnosno 1,1 milijuna četvornih metara, a minimalna vrijednost investicije procijenjena je na pola milijarde eura.

Gradska uprava objavila je u srijedu poslije podne javni poziv potencijalnim investitorima za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta “Grad u Gradu” kojem je cilj preobrazba prostora na kojem se nalaze Zagrebački velesajam, Hipodrom i igralište koje koristi nogometni klub Lokomotiva u “novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena, koje bi raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedio opću kvalitetu života stanovnika, postalo nezaobilazna turistička atrakcija , odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba”.

Rok za podnošenje pisma namjere 1. ožujka

Jutarnji list podsjeća da je riječ o jednoj od najatraktivnijih parcela u gradskom vlasništvu i upozorava na vrlo kratak rok za podnošenje pisma namjere. Rok je 1. ožujka, odnosno manje od 15 dana. O uređenju tog prostora godinama se raspravlja, ali glavna zapreka bili su konzervatorski propisi. Pozivajući se na neimenovane sugovornike, Jutarnji navodi da je prošle godine gradska uprava održala niz sastanaka s investitorima s Bliskog istoka, Kine pa i nekim europskim investitorima.

Na natječaj se mogu javiti tvrtke koje iza sebe u proteklih pet godina imaju realizirane investicijske projekte čija ukupna vrijednost odgovara vrijednosti projekta “Grad u Gradu” (500 milijuna eura). Također, ukupna investicijska vrijednost najmanje pet projekta urbane preobrazbe koje je tvrtka realizirala u posljednjih pet godina ne smije biti manja od 200 milijuna eura, a ukupna izgrađena bruto površina ne smije biti manja od sto hektara. Potencijalni investitor moraju također imati stručnjake koji su u proteklih pet godina realizirali projekte minimalne ukupne investicijske vrijednosti 200 milijuna eura, a najmanje dva projekta moraju se odnositi na urbanu preobrazbu gradskog područja.

Projekt bi se, navodno, trebao odvijati u nekoliko faza. Sajamske djelatnosti zadržat će se uz novi kongresni centar koji će se graditi u blizini Inine zgrade. “Novi grad” činile bi pak stambene i poslovne zgrade, šetnice, parkovi, trgovački centri, prometnice, ugostiteljski objekti…

Grad “ulaže” zemljište, investitor financira gradnju

Projekt bi se financirao tako da Grad Zagreb “uloži” zemljište, a investitor bi financirao gradnju. Grad bi projekt uvjetovao gradnjom dvaju vrtića, osnovne i srednje škole, bazena, ambulante te gradnjom drugih objekata društvene namjene poput kina i kazališta. Dobit bi se na kraju dijelila proporcionalnu ulogu, objašnjavaju izvori.

Zona Hipodroma i nogometnog igrališta prama važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji namijenjena je sportu i rekreaciji, uz mogućnost gradnje. To se navodi i u javnom pozivu, ali dodaje se da treba napraviti analizu kompatibilnosti s budućim sadržajima koji će se graditi u sklopu projekta preobrazbe prostora Zagrebačkog velesajma u “Manhattan”.

S obzirom na to da Konjički savez nije zadovoljan postojećem infrastrukturom, hipodrom će se vjerojatno, u skladu s višim interesima razvoja, seliti negdje na periferiju grada.

U Gradu kažu da prostor Zagrebačkog velesajma već desetljećima nije cjelovito moderniziran, da već godinama postojeći prostori ne odgovaraju suvremenim potrebama te da je većina paviljona starija od 50 godina. U tom kontekstu dobro je prisjetiti se da aktualni zagrebački gradonačelnik voli istaknuti da je već 20 godina gotovo kontinuirano na čelu Grada.

Na službenim stranicama Grada Zagreba još uvijek je navedeno šest strateških projekata koje je gradonačelnik Bandić najavio 2007. godine. To su Podzemno-nadzemna željeznica, Sjeverna tangenta, Tunel kroz Medvednicu, Most Jarun, Integrirani grad (uređenje prostora od Trga dr. Franje Tuđmana do Trga Krešimira Ćosića) te Arena Zagreb. Od tih šest projekata realizirana je Arena Zagreb, koja je morala biti dovršena zbog Svjetskog prvenstva u rukometu 2008. godine.

Krajem prošle godine gradonačelnik Bandić ponovo je počeo pričati o tunelu kroz Medvednicu. To se vremenski poklopilo s pristupanjem donedavno nezavisnog načelnika općine Stubičke Toplice Josipa Beljaka stranci Bandić Milan 365.