Obnovljena rapska ribarska luka Pumpurela

Gat duljine 140 metara i širine 9,5 metara opremljen je LED rasvjetom i ormarićima za opskrbu plovila strujom i vodom, s mogućnošću priveza za dvadesetak ribarskih brodova

52
Pumpurela Rab
[Izvor: Primorsko-goranska županija]

U Rabu jeu srijedu svečano otvorena obnovljena ribarska luka. U uređenje i opremanje ribarske luke, odnosno u rekonstrukciju rapskog gata Pumpurela uloženo je 19,9 milijuna kuna. Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije cjelokupne Luke Rab čija se vrijednost procjenjuje na oko 60 milijuna kuna.

Glavni cilj projekta rekonstrukcije ribarske luke Pumpurela bilo je cjelovito uređenje ribarske infrastrukture i unaprjeđenje ribarske djelatnosti. Rekonstruirana ribarska luka Pumpurela namijenjena je potrebama lokalnih ribara.

Gat duljine 140 metara i širine 9,5 metara opremljen je LED rasvjetom i ormarićima za opskrbu plovila strujom i vodom, s mogućnošću priveza za dvadesetak ribarskih brodova.

Ribarima je osigurana i manipulativna površina, spremnici za otpad, parkirališni prostor, punionica za električna vozila kao i električno vozilo nabavljeno u sklopu projekta.

Projekt je financiran iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, Mjera I.23./I.24. Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze ribe i zakloništa. Za obnovu gata Pumpurela 19,2 milijuna kuna osiguralo Ministarstva poljoprivrede iz EU fondova, a 700 tisuća kuna Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava Rab.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 19,9 milijuna kuna, od čega je 19,2 milijuna kuna osiguralo je Ministarstva poljoprivrede iz EU fondova, a 700 tisuća kuna Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava Rab.

Ravnatelj Lučke uprave Rab Nenad Debelić zahvalio je  svima koji su sudjelovali u ovom projektu i najavio je nova ulaganja u razvoj rapske luke.

“Otok Rab dobio je kvalitetnu i vrijednu infrastrukturu, ali najvažnije je da smo ovim  zahvatom našim ribarima omogućili novi prostor za obavljanje njihove djelatnosti čime smo istaknuli važnost ribarstva na otoku. Sve aktivnosti i dalje ćemo usmjeravati na razvoj infrastrukture, ne samo radi ribara, nego radi potreba cijelog stanovništva“, naglasio je ravnatelj Lučke uprave Rab.