Obnovljivi izvori energije lani rasli najbrže u posljednja dva desetljeća

Kapacitet obnovljivih izvora energije u 2020. godini porastao je za 45 posto ili za 280 GW, što je najveći rast na godišnjoj razini od 1999., iako je zbog utjecaja Covida-19 došlo do prekida u lancu opskrbe i kašnjenja u izgradnji

61

Obnovljivi izvori energije u prošloj godini rasli su najbržim tempom u posljednja dva desetljeća, a snažan rast nastavit će se i u sljedeće dvije godine, navodi se u izvješću Međunarodne agencije za energetiku (IEA) objavljenom u utorak.

Kapacitet obnovljivih izvora energije u 2020. godini porastao je za 45 posto ili za 280 gigawata (GW), što je najveći rast na godišnjoj razini od 1999. godine, iako je zbog utjecaja Covida-19 došlo do prekida u lancu opskrbe i kašnjenja u izgradnji kapaciteta.

Rast predvodi Kina

Rast je predvodila Kina na koju otpada 50 posto ukupnog rasta kapaciteta obnovljivih izvora energije. Procijenjuje se da će ove godine kineski rast iznositi 45 posto, a 2022. godine 58 posto, navodi se u izvješću.

IEA predviđa se da će na globalnoj razini kapaciteti obnovljivih izvora energije u ovoj godini porasti za oko 270 GW te iduće godine za gotovo 280 GW 2022. godine.

Nove prognoze Agencije su povećane za više od 25 posto u odnosu na prethodne prognoze iz studenoga jer su vlade na dražbama prodale prava za rekordne količine obnovljive energije, a tvrtke su potpisale rekordan broj ugovora o kupnji energije.

U prošloj godini Vlade su na dražbama Vlade su na dražbama prodale prava za pučinske i kopnene vjetroelektrane, fotonaponske i bioenergetske elektrane kapaciteta 75 GW. To 20 posto više u usporedbi s 2019. godinom.

“Vjetar i sunčeva energija daju nam više razloga da budemo optimistični kada je riječ o ispunjavanju naših klimatskih ciljeva jer obaraju rekord za rekordom”, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol. “U prošloj godini povećanje obnovljivih kapaciteta činilo je 90 posto ukupnog povećanja globalnog energetskog sektora”, dodao je.

Direktor Međunarodne agencije za energetiku upozorio je da vlade trebaju uspostaviti politike kojima će poticati više ulaganja u energiju sunca i vjetra te u dodatnu mrežnu infrastrukturu, ali i u druge obnovljive tehnologije proizvodnje energije poput bioenergije i geotermalne energije.