Potražnja za radom na oko 90 posto pretpandemijske razine

Prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb indeks slobodnih radnih mjesta za travanj ukazao je na rast potražnje za radom od gotovo 24% u odnosu na travanj 2020. Prema indeksu potražnja za radom je na oko 90% pretpandemijske razine.

32
Državni zavod za statistiku, nezaposlenost

Prema posljednjim podacima Hrvatskog azvoda za zapošljavanja (HZZ) na kraju travnja na Zavodu je bilo registrirano 148.744 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj ožujka, navedeni broj niži je za 4,4 posto, odnosno za 6844 osoba. U evidenciju nezaposlenih ušlo je 11.075 osoba, što je 16,21 posto ili 2147 osoba manje u odnosu na ožujak. S druge strane, iz evidencije nezaposlenih izašlo je 17.919 osoba (-10,5% ili 2101 osoba), navode u redovnoj ekonomskoj analizi analitičari RBA.

Na godišnjoj razini, nakon godinu dana rasta, broj nezaposlenih zabilježio je smanjenje te je u odnosu na travanj 2020. bio niži za 6,6 posto odnosno za 10.490 osoba. Navedeno ne iznenađuje obzirom na snažne restriktivne mjere tijekom travnja 2020. koje su značajno zaustavile kretanja na tržištiu rada. Potvrđuju to i prethodno objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojima je na kraju travnja 2021. ukupan broj osiguranika iznosio je 1.557.687 zabilježivši rast i drugi mjesec za redom.

Broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih na godišnjoj razini prepolovljen

Naime, u odnosu na kraj ožujka broj osiguranika porastao je 0,7 posto ili za 10.750 osoba, dok je u odnosu na isti mjesec 2020. rast iznosio 2,4 posto ili 37.097 osoba. Štoviše, broj osiguranika u navedenom mjesecu bio je za 0,8 posto ili 12.162 osoba viši u odnosu na 2019. godinu u kojoj je Hrvatska bilježila razmjerno dinamičnu gospodarsku aktivnost i pozitivne trendove na tržištu rada.

Sukladno tome, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio je godišnji pad od 14.408 osoba (-56,5%) dok je broj izlazaka iz evidencije na godišnjoj razini viši za 8.209 osoba, odnosno za 84,5 posto.

Prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), indeks slobodnih radnih mjesta (OVI indeks – izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava) za travanj ukazao je na rast potražnje za radom od gotovo 24 posto u odnosu na travanj 2020.

Prema navodima EIZ-a, iako je OVI indeks u travnju bio višestruko veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, valja imati na umu da je u travnju 2020. godine, zbog oštrih protupandemijskih mjera tržište rada bilo izrazito neaktivno. Usporedba OVI indeksa iz travnja ove godine u odnosu na OVI iz travnja 2019. godine ukazuje da je potražnja za radom na oko 90 posto pretpandemijske razine.

Oporavak slabiji u jadranskim županijama

Nadalje, prema regionalnoj strukturi, u travnju 2021 u odnosu na isto razdoblje 2019. (prije pandemije) postoje razlike u oporavku potražnje za radom. Najslabije su se oporavile, očekivano, jadranske županije. Tako se u županijama južnog Jadrana bilježi gotovo 25 posto manje, a u županijama sjevernog Jadrana gotovo 18 posto manje potražnje za radom u odnosu na travanj 2019. Središnja Hrvatska u istom periodu bilježi pad od 10 posto, dok u županijama istočne Hrvatske potražnja za radom u travnju 2021. raste za čak 20 posto u odnosu na travanj 2019.

Krajem travnja Upravno vijeće HZZ-a trenutne mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima produljilo je i na svibanj. Mjere će biti jednake kao i one za siječanj i veljaču, 4000 kuna po zaposlenom (bez kriterija o padu prihoda) bit će dostupne za one koji su prema odluci Stožera i dalje zatvoreni (pod uvjetom prijave na mirovinsko najkasnije do 30. studenog prošle godine), dok će oni koji su nakon popuštanja mjera otvoreni ali s ograničenjima, poput ugostitelja kojima je od početka ožujka dopušten rad samo na terasama, subvencija biti dostupna uz uvjet određenog pada prihoda.

Uz navedeni splet mjera, analitičari RBA očekuju da će u snažnija negativna kretanja na tržištu rada biti ublažena očekivanim početkom gospodarskog oporavka. Krajem sljedećeg tjedna je na rasporedu DZS-a objava stope nezaposlenosti za travanj: analitičari RBA očekuju daljnji pad na razine ispod 9 posto.