Od 24. lipnja ponovo prijave za sufinanciranje kupnje ekovozila

Za 40 rezerviranih vozila u propisanom roku nije uplaćen minimalni predujam pa je od ukupnog budžeta od 90 mil. kuna dostupno ostalo oko 1,8 mil. kuna. Kako bi sva sredstva bila dodijeljena, Javni poziv će se ponovo otvoriti uz iste uvjete

150
sufinaciranje kupnje ekovozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će od četvrtka, 24. lipnja od 8 sati ponovo početi zaprimati prijave za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Naime, korisnici kojima su prodajna mjesta rezervirala poticaje imali su rok od 8 dana za uplatu obveznog minimalnog predujma. U tih 8 dana predujam je uplaćen za 1910 od prijavljenih 1950 vozila, čime je od ukupnog budžeta od 90 milijuna kuna dostupno ostalo oko 1.8 milijuna kuna.

S ciljem da sva sredstva budu dodijeljena, Javni poziv će se ponovo otvoriti uz iste uvjete. Prijava će biti moguća isključivo putem prodajnih mjesta, a sredstva će se odobravati za marke i modele vozila predstavljene na stranicama vozimoeko.fzoeu.hr, priopćeno je iz Fonda.

>>Kako do poticaja za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila

Javni poziv za energetski učinkovita vozila objavljen je 2. lipnja, a zaprimanje prijava počelo je 10. lipnja. Građani i tvrtke su u manje od 8 sati rezervirali sva dostupna sredstva te je Javni poziv privremeno zatvoren.

Na poziv su se podjednako prijavili i građani i tvrtke, pri čemu su tvrtke obvezni predujam uplatile za 981 vozilo, a građani za 929 vozila- Od ukupnog broja naručenih vozila, čak 1265 je osobnih, a 595 ih je L kategorije.

Najprodavaniji model električnih osobnih automobila je Renault Twingo Electric s više od 400 naručenih vozila, a slijede ga Dacia Spring, Tesla model 3 – Long range te Volkswagen ID.4 Pro Performance.

S obzirom da je ovakav model sufinanciranja zbog Zakona o javnoj nabavi isključio mogućnost prijave javnog sektora, uskoro je planirana objava posebnog Javnog poziva vrijednog 15 milijuna kuna, a na koji će se korisnici prijavljivati putem Fondovog sustava za e-prijavu.