Ovog tjedna Lavčević počinje radove na uređenju Žnjanskog platoa

Vrijednost radova iznosi 45,5 mil. eura bez PDV-a. Radovi na svih pet faza vremenski se preklapaju, a sam izvođač odredit će dinamiku te redoslijed radova. Šesta faza izvest će se odvojeno s obzirom na to da obuhvaća područje pod koncesijom hotela Split

35
Uređenje Žnjana jedan je od najvećih projekata u gradu Splitu u posljednjih 45 godina [Izvor: Grad Split]

U Splitu su u ponedjeljak potpisani ugovori između tvrtke Žnjan d.o.o. i predstavnika izvođača radova te nadzornika na projektu uređenja Žnjanskog platoa. Za izvođača su odabrane tvrtke Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o., a vrijednost radova iznosi 45,5 milijuna eura bez PDV-a. Za nadzor radova izabrana je zajednica ponuditelja Geoprojekt d.d. i Sedra Consulting d.o.o., a vrijednost ugovora iznosi 183.980 eura bez PDV-a. Izvođač odmah kreće s pripremnim radovima i uvođenjem u posao, a očekuje se da će radovi početi do kraja tjedna.

Svi procesi uspješno su završeni, sva dokumentacija je spremna, uključujući i svih pet pravomoćnih dozvola, a proces je obavljen iznimno kvalitetno, što dokazuje i činjenica da nije bilo žalbi. Ffinanciranje projekta osigurano je dijelom iz gradskog proračuna, a dijelom iz europskog ITU mehanizama, za što su svi procesi u tijeku.

“Potpisivanjem ugovora završen je opsežan proces priprema i do kraja tjedna započinju radovi na rekonstrukciji i uređenju Žnjana, najvećem projektu u Splitu u posljednjih 45 godina”, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

“Područje Žnjana će u narednom razdoblju biti veliko gradilište na kojem se odvija nekoliko paralelnih zahvata, stoga će biti potrebna dobra suradnja i koordinacija svih izvođača, strpljenje i razumijevanje građana, posebno stanovnika ovog dijela grada. Prije početka radova razgovarat ćemo s čelnicima obližnjih kotareva i obavijestiti ih o svim važnih informacijama za građane. Za nešto više od godinu dana na Žnjanu ćemo imati posve drugačiju sliku, ovaj prostor postat će druga najveća zelena površina u Splitu s oko 48.000 m2 zelenila, a Splićani će ponosno moći reći da imaju najljepšu plažu na Mediteranu s brojnim sportskim, glazbenim i kulturnim sadržajima koji će biti javni, uvijek dostupni i besplatni za sve. Veseli me što smo uspjeli dogovoriti da plaža za osobe s invaliditetom ostane otvorena i osigurana tijekom radova“, dodao je gradonačelnik Puljak.

Splitska građevinska tvrtka Lavčević osnovana je 1948. godine i u svom porfelju nudi ima široku paletu usluga u sektoru graditeljstva. Lavčević je uspješno realizirao brojne projekte u Hrvatskoj i inozemstvu, od stambene gradnje, turističkih i industrijskih objekata do raznih objekata javne namjene.

„Zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost raditi na ovako važnom projektu i to upravo u našem gradu, velika je to čast, ali i obaveza. Tvrtka Lavčević sposobna je realizirati ovaj projekt u zadanim okvirima. Već smo napravili sve organizacijske, tehničke, komercijalne i kadrovske pripreme tako da smo u potpunosti spremni realizirati ovaj projekt. Zahvaljujem investitoru na ukazanom povjerenju te svom timu na odlično odrađenoj pripremi dokumentacije za prijavu, posebno direktoru Lavčević inženjeringa Ivi Raki koji je vodio taj proces“, rekao je Mate Šakić, predsjednik Uprave Lavčević d.d.

Plaža za osobe s invaliditetom na Žnjanu ostat će otvorena tijekom trajanja radova. Sve dodatne informacije o prometnoj regulaciji kao i ostalim tehničkim detaljima koje su važne za građane i posjetitelje Žnjana bit će objavljene na stranicama Grada Splita i tvrtke Žnjan d.o.o.

Za projekt je zaslužan tim arhitekata iz arhitektonskog ureda “Ante Kuzmanić’. Radovi na svih pet faza vremenski se preklapaju, a sam izvođač odredit će dinamiku te redoslijed radova. Šesta faza izvest će se odvojeno s obzirom na to da obuhvaća područje pod koncesijom hotela Split.

Po završetku radova na Žnjanu će biti brojni javni sadržaji poput šetnice, biciklističkih staza, uređenih plaža, dječja igrališta, razna sportska igrališta, kao i amfiteatar za kulturna i glazbena događanja. Predviđeno je i 11 paviljonskih ugostiteljsko-turističko-rekreacijskih građevina, kao i razni popratni sadržaji za posjetitelje. Predviđeno vrijeme trajanja radova je 289 dana za sve faze osim za drugu fazu koja uključuje izgradnju podzemne garaže s 530 parkirnih mjesta pa je zbog složenosti radova rok 365 dana.