Pandemija financijski urušila jednu od najstarijih britanskih projektnih tvrtki

Cleveland Bridge više od jednog stoljeća predvodnik je razvoja britanskog građevinarstva. Na žalost, niti jedno poduzeće nije imuno na dalekosežni utjecaj pandemije. Posljednji udarac je obustava gradnje mosta u Sri Lanki zbog epidemioloških mjera

100
Cleveland Bridge
Sydney Harbour Bridge [Izvor: Sydney.com]

Prodaje se legendarna britanska projektna inženjerska tvrtka Cleveland Bridge, osnovana 1877. godine. Tvrtka sa sjedištem u Darlingtonu koja je zaslužna za niz povijesnih inovacija u mostnim i čeličnim konstrukcijama zapala je u financijske teškoće.

Cleveland Bridge poznat je po sudjelovanju u velikim građevinskom projektima širom svijetu. Između ostaloga sudjelovali su u gradnji i projektiranju Sydney Harbour Bridgea, mosta na Viktorijinim slapovima u Zimbabveu, londonskog nebodera Shard i kultnog luka stadiona Wembley. No, sada su brojni projekti odgođeni zbog pandemije koronavirusa.

Najnoviji financijski udarac došao je obustavom velikog projekta izgradnje mosta u Šri Lanki zbog strogih epidemioloških mjera.

Tvrtku je 2000. kupila saudijska investicijska tvrtka koja je sada objavila da nema namjeru održavati poslovanje kompanije koje je britanska i svjetska građevinska institucija. Ovom odlukom ugroženo je i više od dvjesto zaposlenika.

Vlasti su ipak optimistične i nadaju se da će pronaći kupca za tvrtku čija je knjiga narudžbi puna za sljedećih 18 mjeseci, ima visokokvalificiranu radnu snagu i izvrsnu reputaciju, s nizom uspješno završenih visokokvalitetnih inženjerskih projekata širom svijeta.

Martyn Pullin iz tvrtke za poslovno savjetovanje FRP koji je imenovan je za upravitelja tvrtke rekao je da je Cleveland Bridge više od jednog stoljeća predvodnik razvoja britanskog građevinarstva. “Na žalost, niti jedno poduzeće nije imuno na dalekosežni utjecaj pandemije koja je odgodila velike infrastrukturne projekte u cijelom svijetu i izvršila značajan financijski pritisak na timove iza njih.”