Vlada uplatila 30 mil. kuna za poduzetničko naselje u Petrinji

Projekt pod nazivom Centar novog života pokrenula je Udruga Glas poduzetnika u suradnji s Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo i lokalnim vlastima. Odluka o pokretanju projekt donesena je krajem siječnja

31
izgradnja kontejnerskog naselja

Vlada je na račun Grada Petrinje uplatila 30 milijuna kuna za dovršetak kontejnerskog poduzetničkog naselja čija je izgradnja počela nakon potresa, a zastala je jer grad nije imao dovoljno novaca.

Projekt pod nazivom Centar novog života pokrenula je Udruga Glas poduzetnika u suradnji s Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo i lokalnim vlastima. Odluka o pokretanju projekt donesena je krajem siječnja, na sastanku s tadašnjim gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem, a koncept su pro bono projektirali članovi Udruge Glas poduzetnika na čelu s arhitektom Mislavom Bašićem.

Dio novca prikupljen je donacijama poduzetnika, obrtnika i fizičkih osoba pa je Udruga kupila i donirala Gradu 26 kontejnera, koji je “kao vlasnik projekta preuzeo financiranje izgradnje Centra novog života, a ministar Tomo Medved, šef Stožera za obnovu nakon potresa, sve je od početka podržao”.

Očekivani rok useljenja bio je svibanj ili lipanj, ove godine, podsjećaju iz Udruge Glas poduzetnika.

No, Grad nije imao dovoljno novaca, a Vlada je financijski podržala projekt tek nakon posjete ministra gospodarstva Tomislava Ćorića. Na sjednici održanoj 29. srpnja za sufinanciranje su zadužena četiri ministarstva.

Centar će sadržavati trgovine, obrtničke lokale, urede te zajedničke prostore , a plan je da postane mjesto “okupljanja, druženja i stvaranja”.

Osam mjeseci nakon potresa ministar Ćorić poručio je kako Vlada želi da Petrinja, gradonačelnica Magdalena Komes iz redova HDZ.a izabrana na izborima u svibnju i njezin tim “što je rije moguće stvore uvjete za opstanak i daljnji razvoj poduzetništva u Petrinji”.

Za mikropoduzetnika iz Sisačko-moslavačke županije čiji su prostor i oprema oštećeni u potresu, a mogu se sanirati, Vlada je ranije izdvojila 17,6 milijuna kuna.