Plenković: Hrvatska razmatra povećanje kapaciteta LNG terminala

Plenković smatra da je povećanje kapaciteta za oko 300 milijuna kubnih metara plina moguće izvesti s raspoloživom infrastrukturom terminala u Omišlju

92
povećanja kapaciteta LNG terminala
[Izvor: LNG Croatia]

Nakon sjednice Europskog vijeća na kojoj su čelnici država i vlada Europske unije. raspravljali o cijeni i nabavi energenata, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković rekao je da Hrvatska razmatra mogućnost povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku sa sadašnjih 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Plenković smatra da je to moguće s raspoloživom infrastrukturom – plutajućim terminalom i plinovodom.

Hrvatska godišnje iz Rusije uvozi oko 600 milijuna kubnih metara plina, a procjenjuje se da to može pokriti povećanjem vlastite proizvodnje i uvoza ukapljenog plina preko Omišlja. Pri tome treba uzeti u obzr da kapacitete terminala zakupljuju tvrtke, a ne država. A one plin prodaju na tržištu, tako da nema jamstva da će sav plin završiti na hrvatskom tržištu.

U veljači ove godie, prije agresije Rusije na Ukrajinu, LNG Croatia pokrenuo je u Ministarstvu gopodarstva i održivog razvoja proceduru za izdavanej dozvole za prekrcaj plina s terminala u cisterne. Plin bi se prekrcavao iz broda u kojem se skaldišti, a ne izravno iz tankera koji ga dopremaju.

>>INA počela s eksploatacijom plina na novoj bušotini u Sjevernom Jadranu

>>Može li Europa zamijeniti uvoz ruskog plina

>>EU i SAD dogovorili veći uvoz američkog ukapljenog plina