Plinska stanica Cerić donosi Hrvatskoj novih 500.000 m3 plina dnevno

Nakon priključenja istražnog polja Berak u plinskj stanici Cerić trebalo bi se proizvoditi od 400 do 500 tisuća prostornih metara plina na dan. To je čak 25 posto domaće proizvodnje plina

24
Plinska stanica Cerić
Izvor: Ministarstvo gospodarstva

U Starim Jankovcima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u srijedu je u rad puštena Plinska stanica Cerić kanadske tvrtke Vermilion. U njoj bi se nakon priključenja istražnog polja Berak trebalo proizvoditi od 400 do 500 tisuća prostornih metara plina na dan. To je čak 25 posto domaće proizvodnje plina, prenosi HRT.

“Ova plinska stanica s dvije bušotine omogućuje znatno povećanje domaće proizvodnje plina, odnosno energije, i smatramo da je iznimno važno biti dio toga i pritom pripomoći zajednici u naseljima u kojima radimo”, rekao je Jeff Davies, direktor tvrtke Vermilion Zagreb.

“Ovo postrojenje vrlo je važno i zasigurno će poboljšati energetsku sigurnost Hrvatske i smanjiti ovisnost o uvozu plin. Nastavit ćemo s razvojem projekata istraživanja plina, kako na kopnu tako i na moru. Istraživanja nastavlja i Vermilion, sukladno potpisanim ugovorima i to na istražnom prostoru Sava 7 kod Kutine. U sklopu zelene tranzicije razvijamo projekte istraživanja geotermalnog potencijala, što zahtjeva daljnji rad na energetskom zakonodavstvu i ubrzavanju administrativnih postupaka, čemu će ministarstvo biti posvećeno”, poručio je na otvaranju ministar gospodarstva Ante Šušnjar.

Hrvatska dnevno proizvodi dva milijuna prostornih metara plina, a puštanjem u rad plinske stanice Carić dobiva se dodatnih oko 200 do 250 tisuća prostornih metara plina. Isto tolike količine plina osigurat će polje u obližnjem Beraku,rekao je predsjednik Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.