Počela izgradnja terminala Rijeka Gateway

Do sada je na Zagrebačkoj obali uređeno 400 metara operativne obale, a koncesionar je preuzeo obvezu u drugoj fazi urediti još 290 metara. Dubina mora uz operativnu obalu je 20 metara

78
Zagrebačka obala Rijeka Gateway
[Izvor: Lučka uprava Rijeka]

U Rijeci je svečano obilježen početak izgradnje Rijeka Gateway kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali. Trebao bi to biti najsuvremeniji kontejnerski terminal u ovom dijelu Europe i glavna ulazna točka u Hrvatsku i na tržišta zaleđa. Terminal bi trebao biti operativan 2025. godine.

Pedesetogodišnju gospodarsku koncesiju za upravljanje terminalom na Zagrebačkoj obali dobilo je nizozemsko-hrvatski konzorcij Rijeka Gateway kojeg čine APM Terminals iz Nizozemske i Energia naturalis iz Vukovara. APM Terminals posluje u sastavu grupe A.P. Moller-Maersk, jednog od od četiri najveća operatera kontejnerskih terminala na svijetu, a trenutno upravlja s osamdeset kontejnerskih terminala.

Kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali nalazi se na zapadnom dijelu riječkog lučkog bazena. Izgrađen je u okviru Rijeka Gateway projekta obnove riječkog prometnog pravca. Financiran je kreditom Svjetske banke. Do sada je uređeno 400 metara operativne obale, a koncesionar je preuzeo obvezu u drugoj fazi urediti još 290 metara. Dubina mora uz operativnu obalu je 20 metara. U prvoj fazi terminal će raditi s kapacitetom većim od 500 tisuća kontejnerskih jedinica (TEU) godišnje, a u drugoj fazi rada očekuje se promet od milijun TEU kontejnerskih jedinica godišnje.

Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe. Procjenjuje se da će terminal otvoriti više od tristo radnih mjesta, a dodatnih osamsto zaposlit će na poslovima vezanim uz tvrtku.

Preduvjet za početak rada terminala Rijeka Gateway je puštanje u promet ceste D 403, koja riječku obilaznicu preko čvora Škurinje izravno povezuje sa Zagrebačkom obalom. Cesta bi trebala biti otvorena početkom listopada.