Počinje izgradnje gradske luke u Omišu vrijedne 87 mil. kuna

Cilj projekta je rekonstrukcija i dogradnja luke Omiš čime će se osigurati optimalni uvjeti za obavljanje javnog putničkog pomorskog prometa tijekom cijele godine i uspostaviti nova redovna brodska linija s Postirama na otoku Braču

334
gradska luka Omiš
[Izvor_ Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije]

Sredinom rujna u Omišu počinje izgradnja gradske luke, projekt vrijedan 87,1 milijun kuna. Ugovor o izvođenju radova potpisali su u četvrtak ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević i Antonio Deranja, ravnatelj tvrtke Texo Molior, sa sjedištem u Cavtatu, koja će radove izvoditi u zajednici s talijanskom tvrtkom ImpresaCostruzioni Mentucci Aldo SRL.

Cilj projekta je rekonstrukcija i dogradnja luke Omiš čime će se osigurati optimalni uvjeti za obavljanje javnog putničkog pomorskog prometa tijekom cijele godine i uspostaviti nova redovna brodska linija s Postirama na otoku Braču.

Projekt obuhvaća izgradnju novog glavnog lukobrana s platoom za zaštitu akvatorija, rekonstrukcija i dogradnja postojećeg gata, izgradnju nove šetnice i gatova unutar nove luke za prihvat plovila te novo prometno rješenje.

“Omiš bi trebao dobiti gotovo 8000 četvornih metara novog obalnog pojasa te hortikulturno uređenje rive slično zapadnoj obali u Splitu. Također će dobiti 70 nautičkih vezova, a bit će uređen i dio obale za 60-ak brodica lokalnog stanovništva”, najavio je ravnatelj Lučke uprave Maroević.

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović istaknuo je pak kako će s novom lukom grad promijeniti kompletnu vizuru. “Ova luka je od velikog značaj jer će njome biti omogućeno brodsko povezivanje Omiša s otocima”, dodao je Tomasović.

Projekt izgradnje omiške luke je jedan od najvećih morskih infrastrukturnih projekata na hrvatskome dijelu Jadrana, koji će s 85 posto biti sufinanciran novčanim sredstvima iz fondova EU.

Potpisivanju ugovora s izvođačem radova prisustvovao je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je rekao da se trenutačno u lučku infrastrukturu ulaže oko dvije milijarde kuna i to je riječ o “jednom od najvećih ulaganja u posljednjih 100 godina”.
Butković je najavio da uskoro počinju i radovi na lukama Stomorska na Šolti i Bol na Braču.