Podravka uspješno restrukturirala i modernizirala Žito

Projekt je započeo u siječnju 2022., a ukupno je kroz investicijski ciklus do sada uloženo 8,2 milijuna eura. Do kraja godine bit će uloženo još dodatnih osam milijuna eura, čime ukupna investicija doseže 16,2 milijuna eura

49
Podravka Zaokret Žita
[Izvor: Podravka]

Podravka je uspješno privela kraju projekt Zaokret Žita s ciljem restrukturiranja poslovanja i modernizacije proizvodnje slovenske tvrtke koju je korprivnička kompanija preuzela 2015. Cijeli Zaokret strateški je usmjeren na pekarstvo i njime su postavljeni još bolji uvjeti za jačanje tržišne pozicije na slovenskom, ali i širenje dostupnosti pekarskih proizvoda Žita na hrvatskom tržištu.

Zaokret je proveden kroz ukupno pet stupova unapređenja poslovanja, a to su rast proizvodne efikasnosti i tehnološka modernizacija, aktivno upravljanje portfeljem, pojednostavljenje organizacijske strukture Grupe Žito, restrukturiranje prodajne organizacije i Maloprodaje te standardizacija procesa s procesima Podravke d.d.

Projekt je započeo u siječnju 2022., a ukupno je kroz investicijski ciklus do sada uloženo 8,2 milijuna eura. Do kraja godine bit će uloženo još dodatnih osam milijuna eura, čime ukupna investicija doseže 16,2 milijuna eura, a financirana je sredstvima ostvarenima prodajom nekretnina.

Podravka je prošle godine prodala sjedište Žita u Ljubljani s poslovnom zgradom, silosima i drugim zgradama. Prema neslužbenim informacijama iz izvora bliskih vrhu kompanije, Podravka je na prodaji zaradila više od 30 milijuna eura, objavio je tada portal Danica.hr. “Za taj iznos, valja podsjetiti, Podravka je u doba predsjednika uprave Zvonimira Mršića u travnju 2015. godine preuzela cijelu kompaniju Žito, odnosno 51,55 posto dionica”, podsjeća portal.

Neke od investicija u sklopuprojekt Zaokret Žita uključuju novu proizvodnu liniju za kruh u Viču, automatizaciju linija u Mariboru te proširenje kapaciteta skladištenja smrznutih proizvoda u Mariboru.

Također, u sklopu restrukturiranja razdvojene su prodajne od proizvodnih funkcija pa je Podravka Ljubljana preuzela sve distributerske poslove na tržištu Slovenije za cjelokupni portfelj segmenta Prehrane, uključujući i pekarski portfelj.

„Projekt Zaokreta Žita iznimno je značajan za povećanje efikasnosti i konkurentnosti u segmentu proizvodnje pekarskih proizvoda. Osim strukture portfelja, tehnološke modernizacije i povećanja efikasnosti, osobito sam zadovoljna što smo način rada i upravljanje procesima uskladili s procesima Grupe Podravka. Žito tako danas posluje kao sastavni dio segmenta Prehrane. Time su postavljeni odlični temelji za daljnji rast pekarstva i prisutnost naših pekarskih proizvoda, kako na slovenskom tako i na hrvatskom tržištu”, poručila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Zahvalila je svim radnicima i poslovodstvu Žita “koji su vrijedno radili da ovaj projekt uspješno privedemo kraju”, te radnicima i direktorima Podravke koji su pridonijeli uspjehu Zaokreta i harmoniziranju Žita u segment Prehrane.

Idući koraci u poslovanju Žita uključuju optimizaciju međuskladišne interne logistike, prodaju neoperativnih nekretnina, dodatno unapređenje korporativne klime, kao i niza drugih aktivnosti usmjerenih dodatnom unapređenju rezultata.