Pomgrad Inženjering obnavlja lukobran u korčulanskoj luci

Izgradnja rive uz trajektni pristan Dominče, pontonske komunalne lučice u uvali Luka te obnova lukobrana Puntin tri su velika projekta Županijske lučke uprave Korčula, a njihova ukupna vrijednost premašuje 25 milijuna kuna

97
Korčula

Lukobran Puntin u Luci Korčula već godinama je u lošem stanju, ali uskoro počinju radovi na njegovoj obnovi. Potpisan je ugovor između Lučke Uprave Korčula i izvođača radova Pomgrad Inženjeringa. Cjelokupan projekt vrijedan je 10,5 milijuna kuna, a 85 iznosa financira se putem bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Preostalih 15 posto financira se iz državnog proračuna.

Nakon što je Županijska lučka uprava Korčula izradila svu potrebnu projektno tehničku dokumentaciju te ishodila građevinsku dozvolu za projekt rekonstrukcije lukobrana Puntin, slijedila je izrada natječajne dokumentacije te procedura odabira izvođača radova. Na javnom natječaju odabran je Pomgrad Inženjering.

Radovi na rekonstrukciji lukobrana počinju u listopadu i trajat će godinu dana.

Projekt uključuje poboljšanje temeljnog tla, ojačanje i povezivanje konstrukcije lukobrana, uklanjanje neadekvatne obloge, ugrađivanje nove višeslojne obloge te radove kojima će se lukobran trajno zaštititi od oštećenja i deformacija kako bi se omogućila sigurna plovidba i pristajanje brodova na području zapadne obale luke Korčula te redovito povezivanje luke Korčula s kopnom i obližnjim otocima.

“Pomgrad je pronašao tehnološko rješenje kako obnoviti lukobran i napravio je projekt. Stare ploče će se izvaditi i popraviti, te injektirati natrag uz postavljanje nove kamene obloge”, objasnio je Tono Hrovat iz splitske građevinske tvrtke.

Ante Tvrdeić, ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula dodao je kako je riječ o složenom zahvatu kojim će se dodatno učvrstiti temelji lukobrana koji se nalazi na nekvalitetnom tlu pa je s vremenom došlo do slijeganja tla.

Županijska lučka uprava Korčula u uvali Luka završava i projekt izgradnje pontonske komunalne lučice Porto Uš koji je također sufinanciran iz fondova Europske unije.

“Postavljeni su veliki valobran i dva pontona uz koje će se moći smjestiti osamdesetak manjih plovila domaćeg stanovništva koje će nakon niza godina dobiti sigurno privezište”, rekao je gradonačelnik Korčule Andrija Fabris.

Izgradnja rive uz trajektni pristan Dominče, pontonske komunalne lučice u uvali Luka te obnova lukobrana Puntin tri su velika projekta Županijske lučke uprave Korčula, a njihova ukupna vrijednost premašuje 25 milijuna kuna.

“To je tek početak. Slijedi najveća investicija na području Polačišta, Nova luka Korčula. Financijska sredstva za provedbu projekta su osigurana i u tijeku je izrada natječajne dokumentacije. Javni natječaj za izvođača radova trebao bi biti raspisan do kraja godine”, najavio je ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić.