Porsche povećao udjel u Rimac automobilima s 10 na 15,5 posto

Porsche jača uspostavljeno partnerstvo jer želi povećati doseg svojih električnih automobila, a hrvatska tvrtka proizvodi vrhunske komponente u tom segmentu

235
Porsche Mate Rimac
Mate Rimac (izvor: Porsche)

Porsche je povećao svoj udjel u Rimac Automobili na 15,5 posto. U lipnju 2018. proizvođač sportskih automobila iz Stuttgarta kupio je 10-postotni udjel u Rimcu.

Porsche sada jača uspostavljeno partnerstvo jer želi povećati doseg svojih električnih automobila. “Hrvatska tvrtka razvija i proizvodi vrhunske električne komponente koje utječu na doseg električnih automobila te vrhunske sportske automobile na električni pogon. Porsche je pokrenuo partnerstvo s Rimacom u području razvoja sustava elektromobilnosti”, navodi u priopćenju kompanija iz Stuttgarta.

“Porsche već godinu dana podržava Rimac Automobile i njihov razvoj”, objašnjava Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Porsche AG-a i član Izvršnog odbora zadužen za financije i IT. „Brzo smo shvatili da Porsche i Rimac mogu puno naučiti jedni od drugih. Vjerujemo u ono što Mate Rimac i njegova tvrtka nude i zbog toga smo sada povećali svoj ulog i namjeravamo intenzivirati suradnju na području akumulatorskih tehnologija.”

Potvrda dobre suradnje

Mate Rimac, osnivač tvrtke Rimac Automobili, počeo je razvijati svoju viziju brzog sportskog automobila na električni pogon u garaži 2009. godine. Na međunarodnom salonu automobila u Ženevi u ožujku 2018. godine predstavio svoj najnoviji električni automobil C Two. Dvosjed generira gotovo 2000 KS i postiže maksimalnu brzinu od 412 milja na sat. Ima doseg 650 kilometara (NEDC) i može napuniti 80 posto punog kapaciteta akumulatora (baterije) u pola sata zahvaljujući sustavu za brzo punjenje od 250 kW. Tvrtka također razvija i proizvodi električne uređaje i baterije visoke učinkovitosti.

“Uspostavljanje partnerstva s Porscheom jedna je od najvažnijih prekretnica u našoj povijesti. Činjenica da Porsche sada povećava svoj ulog najbolja je potvrda naše suradnje i predstavlja temelj za još bliži odnos“, rekao je Mate Rimac, glavni izvršni direktor Rimac automobila. “Tek smo na početku našeg partnerstva, već smo ispunili naša visoka očekivanja. Imamo mnogo ideja o suradnji koje želimo oživjeti u budućnosti. Fokusirani smo na stvaranje win-win situacije za oba partnera i pružanje krajnjim kupcima dodane vrijednosti razvijanjem uzbudljivih, elektrificiranih modela.”

Brzo rastuća tvrtka sa sjedištem u Svetoj Nedelji kraj Zagreba zapošljava oko 550 radnika. Rimac se fokusira na baterijsku tehnologiju unutar visokonaponskog segmenta, električne pogonske sklopove i razvijanje digitalnih sučelja za komunikaciju između ljudi i strojeva (HMI). Tvrtka također razvija i proizvodi električne bicikle. Posao je pokrenut 2013. kroz sestrinsku tvrtku Greyp Bikes.

Sljedeći izazov za Rimac automobile je prijelaz od proizvođača složenih električnih komponenata visoke klase s malim opsegom proizvodnje u etabliranog dobavljača za proizvođače vrhunskih automobila. Rimac planira otvoriti nove proizvodne linije za proizvodnju velikih količina baterija, pogonskih sustava i sportskih automobila C_Two. Pogoni su u izgradnji, a otvoreni bi trebali biti iduće godine.