Porsche preuzima većinski udio u Rimčevoj tvrtki Greyp Bikes

Porsche od 2018. godine drži oko deset posto vlasničkog udjela u Greypu putem tvrtke Porsche Ventures. Porsche je prepoznao tržišni i tehnološki potencijal Greypa te je odlučio dodatno ojačati svoju vlasničku poziciju u kompaniji

74
Greyp Bikes
Greyp Bikes

Porsche će preuzeti većinski udio u tvrtki Greyp Bikes d. o. o., objavio je Greyp. Njemačka kompanija na takav se potez odlučila zbog interesa za širenje djelatnosti u području električnih bicikala.

Porsche od 2018. godine drži oko deset posto vlasničkog udjela u Greypu putem tvrtke Porsche Ventures. Inicijalno ulaganje ostvareno je istodobno s tadašnjim ulaganjem u Rimac Automobile. Porsche je prepoznao tržišni i tehnološki potencijal Greypa te je odlučio dodatno ojačati svoju vlasničku poziciju u kompaniji, navodi se u priopćenju.

Mate Rimac i ostali osnivači tvrtke Greyp Bikes zadržat će svoje udjele u tvrtki. Prema dioničarskom ugovoru transakcija bi trebala biti dovršena do 18. prosinca 2021.

S obzirom na to da transakciju još uvijek nije službeno završena i da ju trebaju odobriti regulatorna tijela, za sada nije moguće objaviti više informacija o dogovoru, dodaje se u priopćenju.

“Uvijek sam vjerovao da Greyp ima potencijal da postane svjetska kompanija i lider u svom segmentu. Ponosan sam na tim koji vodi Krešimir Hlede i na ono što su izgradili u posljednjih sedam godina. Tim od sto ljudi stvorio je najumreženije i tehnološki najnaprednije električne bicikle na tržištu, pokrenuo je u Svetoj Nedelji serijsku proizvodnju i isporučuje ih širom svijeta. Pri tome je Greyp uvijek bio u sjeni Rimac automobila i nije mogao procvasti u punom potencijalu”, istaknuo je Mate Rimac, izvršni direktor Rimac grupe.

Rimac najavio “velike stvari”

“Posao je još uvijek u završnoj fazi pa u ovom trenutku ne mogu reći puno, ali nešto ipak mogu. Greyp će biti vrlo snažno prisutan u Hrvatskoj. Želimo učiniti velike stvari, inače se ni Porsche ni mi ne bismo upuštali u ovo. To će osigurati sjajnu budućnost zaposlenicima Greypa i donijeti golemu vrijednost Hrvatskoj, kao još jedan pokazatelj njene značajne pozicije u istraživanju i razvoju električnih vozila”, rekao je Rimac.

“Ostat ću manjinski dioničar. Iako ću se potpuno posvetiti Rimac grupu, ostat ću uz Greyp i pomagati koliko mogu. Svi vlasnici Greyp GRP tokena bit će zbrinuti. Uskoro ćemo objaviti detalje o tome”, poručio je Rimac te dodao kako će uskoro također objaviti više informacija o samoj transakciji, te da će novi odnos snaga donijeti značajne dobrobiti svim dionicima.

Mikromobilnost će imati veliku ulogu u budućem transportu, a Greyp će unutar Porscheove obitelji biti jedan od glavnih protagonista te uzbudljive priče. Porscheovo ulaganje ubrzat će razvoj i istraživanja u svim segmentima električne mobilnosti i umreženih tehnologija. To je ujedno potvrda Greypove vizije električne mobilnosti utemeljene na korisničkom iskustvu e-bikinga kroz softver i Internet stvari. Dvije kompanije će dijeljenjem svojih znanja i resursa, uz dokazani Porscheov pionirski duh u razvoju električne mobilnosti, znatno ubrzati Greypove aktivnosti, osobito u segmentu istraživanja i razvoja, kako bi mobilnost bila zabavnija, praktičnija i sigurnija za korisnike.