Boxmark Leather zatvara pogon u Gornjoj Vrbi – bez posla 259 radnika

Odluku o zatvaranju tvornice Boxmark Leather obrazlaže poremećajima u opskrbnom lancu i nestašicom elektroničkih komponenti za osobna vozila zbog čega je smanjen obujam proizvodnje u automobilskoj industriji

125
Boxmark Leather

Kompanija Boxmark Leather, jedan od vodećih svjetskih proizvođača kožnih navlaka za automobile, nakon šest godina obustavila je proizvodnju u svom pogonu u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda. Bez posla će ostati 259 radnika. U pogonu se trenutno obavljaju završni radovi na demontaži strojeva i opreme. Svim radnicima koji ostaju bez posla bit će isplaćene otpremnine sukladno Zakonu o radu.

Odluku o zatvaranju tvornice Boxmark Leather obrazlaže poremećajima u opskrbnom lancu i nestašicom elektroničkih komponenti za osobna vozila zbog čega je smanjen obujam proizvodnje u automobilskoj industriji nakon zbog pandemije ionako loše 2020. godine. Opovrgavaju da se tvornica zatvara zbog preseljenja proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu.

“Pojedini dobavljači za automobilsku industriju, zbog niskih marži i nepokrivenosti troškova proizvodnje, propadaju pa se ni u 2022. ne očekuje značajniji oporavak. Stoga je odlučeno da se krajem studenog ove godine zatvori izdvojeni pogon u Gornjoj Vrbi, a u skladu s planom uravnoteženja proizvodnih kapaciteta s trenutnim i budućim potrebama tržišta, pri čemu će se Boxmark Leather d.o.o. u budućnosti usredotočiti na programe s većom dodanom vrijednošću”, rekao je za Večernji list Marijan Batina iz General Executive Centra smještenog u Trnovcu Bartolovečkom.

Iz kompanije poručuju kako je bilo teško donijeti odluku o zatvaranju pogona u Gornjoj Vrbi, ali odluka je bila neizbježna kako bi s provelo restrukturiranje omogućio opstanak poslovanja.

Boxmark Leather poslao je dopis poslodavcima s područja Brodsko-posavske županije kojim ih obavještavaju o nastaloj situaciji te su interno objavili njihove oglase kako bi pomogli radnicima da brzo pronađu novo radno mjesto, a drugim poslodavcima olakšali potragu za dobrim i kvalitetnim radnicima.

Iz varaždinskog pogona Boxmarka lani je, prema pisanju portala Danica.hr, otpušteno ili je otišlo čak 555 ljudi, odnosno svali peti zaposleni.

Austrijska tvrtka Boxmark Leather ima proizvodne pogone u sedam zemalja, a godišnje njegovi radnici proizvedu oko 14.000 tisuća kvadratnih metara kožnih presvlaka. Boxmark je u Hrvatsku stigao 2001. kada je otvorio prvi proizvodni pogon u Trnovcu Bartolovečkom. Danas u Hrvatskoj zapošljava oko 4000 zaposlenika koji proizvode kožne navlake za vodeće svjetske proizvođače automobila.