Poskupilo punjenje za električna vozila na javnim punionicama

S obzirom na to da se cijena jednog kilovata približava cijeni litre benzina, postavlja se pitanje isplativosti punjenja na javnim punionicama odnosno putovanja van mjesta boravišta s električnim vozilom

160
Ponikve punjenje elektrovozila

Cijena jednog kWh električne energije na javnim punionicama u Hrvatskoj skočila s 5 kuna (0,66 eura) na 8,59 kuna, odnosno 1,14 eura. Cijena se odnosi na brzo punjenje snagom do 150 kW, ali je i na punionicama koje nude snagu od 50 kW cijena identična, piše Revija HAK. Na nekim lokacijama za 50 kW DC punjenje ipak se još uvijek može pronaći povoljnija cijena punjenja od 0,31 eura odnosno 2,44 kune.

Revija HAK navodi da su po cijeni od 1,14 eura punili električni automobil u centru Slavonskog Broda, dok bi cijena za punjenje na autocestama mogla biti viša nego u naseljenim mjestima. Na nekim lokacijama u gradu Zagrebu jedan kW naplaćuje se 0,53 eura odnosno 4,00 kune (za AC 22 kW punjenje). Vozeći se posljednjih dana po hrvatskim prometnicama i gradovima novinari Revije HAK pronašli su DC 50 kW punjenje preko CCS punjača za 0,44 eura po kWh odnosno 3,32 kune. Isto toliko je na jednom punjaču koštao kilovat preko CHAdeMo punjača.

Izuzetno je bitno provjeriti cijenu punjenje preko nekoliko različitih mobilnih aplikacija (ako rade, odnosno ako su funkcionalne). Vlasnici električnih vozila imaju na svojim pametnim telefonima najmanje pet ili šest aplikacija te nekada korištenje aplikacije davatelja usluge ne jamči da ćete proći jeftinije. Postoje aplikacije poput Plugsurfing uz koje možete puniti vozilo na različitim punionicama.

Istovremeno, dok se cijena jednog kilovata približava cijeni litre benzina postavlja se pitanje isplativosti punjenja na javnim punionicama odnosno putovanja van mjesta boravišta s električnim vozilom. Uzmemo li u obzir prosječnu potrošnju od 15 kWh struje i 7 litara kod termičkih motora dolazimo do sljedećih rezultata:

  • Vožnja dionice od 100 kilometara na benzin će vas koštati 9,31 eura odnosno 70,15 kuna, na dizel 10,29 eura odnosno 77,53 kuna.
  • Napunite li bateriju kod kuće, uz cijenu noćne tarife od oko 0,08 eura (oko 0,60 kn) po kWh, prijeđenih 100 kilometara koštat će samo 9 kuna odnosno 1,19 eura.
  • Punjenje na javnom punjaču s cijenom kilovata od 4 kune (0,53 eura) u konačnici će koštati 60 kn (7,96 eura).
  • Dopadne li vas punjač s cijenom od 8,59 kn (1,14 eura) u tom ćete slučaju za 100 prijeđenih kilometara platiti 128,85 kn (17,10 eura).

Treba napomenuti kako većina vlasnika električnih vozila bateriju puni kod kuće ili na poslu te punjenje na javnim punjačima koristi relativno rijetko. ejtko, što se već neko vrijeme može vidjeti po cijeloj Hrvatskoj – punionice su prazne i zasigurno trenutna situacija s cijenama punjenja ne odgovara nikome. Rješenje su pretplatnički modeli  koji omogućuju punjenje po povlaštenoj cijeni. U Hrvatskoj bi HEP i drugi operatori električne energije mogli ponuditi kombiniranu pretplatu koja uključuje trošenje struje kod kuće i na javnim punjačima, piše Revija HAK.