Novi ministar graditeljstva bit će Branko Bačić

Andrej Plenković iznenadio je odlukom da će za ministra garditeljstva predložiti Branka Bačića. Odluka da on preuzme ministarstvo graditeljstva i upravljanje obnovom nakon potresa pokazuje da je Plenković svjestan da u predizbornoj godini mora potegnuti najjače karte

24
Branko Bačić

Nakon sastanka s koalicijskim partnerima predsjednik Vlade Andrej Plenković objavio je da će novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine biti Branko Bačić, dok će ministar regionalnog razvoja i fondova EU biti Šime Erlić. Iz Vlade odlaze Ivan Paladina i Nataša Tramišak.

“Za novog potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predložit ću Branka Bačića, potpredsjednika HDZ-a i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, čovjeka koji je obnašao dužnost ministra graditeljstva 2010. – 2011. Ja sam tada bio državni tajnik za europske integracije tako da smo i tada intenzivno surađivali. On je ujedno jedan od mojih najbližih suradnika i čovjek s iskustvom upravo za ovaj ključni, prioritetni dosje u ovoj 2023. godini, kada smo kazali da nam obnova od otresa mora biti glavni prioritet. Zato smo on i ja razgovarali i dogovorili smo da on preuzme ovu važnu i odgovornu dužnost”, rekao je Plenković vezano uz portfelj graditeljstva.

“Ministricu Tramišak zamijenit će Šime Erlić, dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Gradske organizacije grada Zadra, čovjek koji je jako dobro upućen u sve procese koji se odnose na regionalni razvoj,  na korištenje i apsorpciju europskih sredstava i koji je bio najbliži suradnik ministrice Tramišak. Uvjeren sam da će i on svojom svježinom, energijom i znanjem dati doprinos radu Vlade”, dodao je Plenković o novom ministru regionalnog razvoja i fondova EU.

Branko Bačić je osoba od najveeg povjerenja Andreja Plenkovića, saborski i stranački caporegime koji vodi sve političke procese i ima nadzor nad svim situacijama, dobro komunicira s koalicijskim partnerima. Odluka da preuzme ministarstvo graditeljstva i upravljanje obnovom nakon potresa pokazuje da je Plenković svjestan da je ovo predizborna godina i da mora potegnuti najjače karte.

Ministrici Tramišak premijer je zahvalio na dosadašnjem radu: “Ona nije bila najsretnija što napušta Vladu, ali predsjednik Vlade ima pravo birati svoje suradnike i funkcionirati na način da ima puno povjerenje u svoje suradnike”, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade najavio je i smjenu Gordana Hanžeka, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.