Jubilarni dvadeseti ZagrebDox počinje 14. travnja

Film kojim će festival biti otvoren je "Nasmijana Gruzija", dokumentarac redatelja Luke Beradzea

12
ZagrebDox 2024.
ZagrebDox 2024.

Dvadeseti ZagrebDox počinje 14. travnja u kinima Kaptol Boutique Cinema. Film kojim će festival biti otvoren je “Nasmijana Gruzija”, dokumentarac redatelja Luke Beradzea.

Film govori o izborima u Gruziji, kada je jedan kandidat obećao da će popraviti zube svima u zemlji ako glasaju za njega. Zubari diljem zemlje počeli su ljudima čupati pokvarene zube, no on izbore nije dobio, kao što ni sada krezubi ljudi nisu dobili obećane nove zube.

ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. godine filmom “Bijeli dijamant” Wernera Herzoga. Sjajni naslovi obilježit će i njegovo dvadeseto izdanje.

Od pionira do ključnog događaja

Od projekta kojeg je započela šačica pasioniranih dokumentarnih entuzijasta pod vodstvom Nenada Puhovskog festival se pretvorio u ključno regionalno, ali i svjetsko mjesto suvremene dokumentaristike.

Festival je do sada posjetilo 350.000 posjetitelja, a prikazano je preko 2.800 filmova na gotovo 3.000 projekcija. U goste mu je stiglo više od 6.500 inozemnih i domaćih gostiju: filmskih autora, profesionalaca i novinara.

Dvadeseto izdanje ZagrebDoxa imat će ponajbolje recentne naslove i gotovo redom svjetske, kontinentalne, regionalne i hrvatske premijere.

S nedavno završenog Berlinalea dolazi kontroverzan i dvjema nagradama nagrađen “No Other Land” koji je doveo do prijetnji smrću hrabrim autorima. Sa sjevera Europe dolazi norveški “A New Kind of Wilderness” redateljice Silje Evensmo Jacobsen koji je očarao žiri ovogodišnjeg Sundancea. Slično je napravio i film “Bottlemen” Nemanje Vojinovića žiriju u Sarajevu gdje je prošle godine dobio tamošnje “Srce”.

Film “Bottlemen” Nemanje Vojinovića

Canneski pobjednik “Four Daughters” Kaouther Ben Hanije bio je i među nominiranim filmovima za ovogodišnjeg Oscara, a dvostruki pobjednik IDFA-e, najznačajnijeg svjetskog dokumentarnog festivala, “1489” Shoghakat Vardanyane dolazi u Zagreb s duboko intimističkom osobnom pričom.

ZagrebDox Pro

Ove godine je pripremljen i ZagrebDox Pro – šestodnevni program koji se okreće dokumentarnim serijalima. Autori iz cijeloga svijeta prijavili su se za razvoj svojih projekata. U pet dana radionica pokušat će naučiti i upiti što više saznanja od relevantnih stranih i domaćih autora i producenata.

Festival ima i novu web stranicu. Klasja Habjan, Zita Nakić i Andrea Šumberac osmislile su kreativan, zabavan i atraktivan vizualni identitet.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Turističke zajednice Grada Zagreba.