U Zagrebu će se od 20. – 24. ožujka po šesti put održati Festival svjetla Zagreb. Tijekom pet dana posjetitelji će imati priliku obići ukupno 29 atrakcija na 24 lokacije koje će najaviti dolazak toplijih i dužih dana te nas ponovno povezati s gradom na jedinstven način.

Festival svijetla bit će otvoren u srijedu, 20. ožujka, u 19:00 sati, na lokaciji koja se ove godine premijerno predstavlja – Trgu Marka Marulića. Program otvorenja organiziran je u suradnji s World Wide Fund for Nature Adria (WWF Adria), austrijskim, francuskim i njemačkim umjetnicima te uz 3D mapping. Kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata, a ulazak na sve programe je besplatan za sve posjetitelje.

29 atrakcija

Među lokacijama na kojima će posjetitelji moći razgledati svjetlosne instalacije su Kula Lotrščak, plato garaže Tuškanac, Dječje igralište Dubravkin put, par šuma Tuškanac,  tržnica Dolac, park Opatovina, Zagrebački plesni centar, Park Ribnjak, Zrinjevac, Stara Vlaška, Europski trg, Trg kralja Tomislava, Trg Mažuranića, Strossmayerov trg, Trg bana Jelačića, Trg Marka Marulića, Dubravkin put, Gajeva i Masarykova ulica, Hrvatsko narodno kazalište, Trg hrvatskih velikana, igralište Osnovne škole Miroslava Krleže…

“Festival svjetla Zagreb, koji Turistička zajednica grada Zagreba organizira od 2017. godine, je više od samog događaja – to je prilika da istražimo nove dijelove grada koji su uključeni u ovogodišnji program, kao i da se povežemo s drugim gradovima te zemljama. Naime, Festival njeguje međunarodni karakter: ostvarili smo suradnju s umjetnicima iz Austrije, Francuske, Njemačke, Slovačke i Španjolske, a vesele nas i hrvatska gostovanja iz Pule i Šibenika”, rekla je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Posebna pažnja na zaštiti prirode i odgovornosti prema okolišu

“Ovogodišnji Festival ne samo da donosi čaroliju svjetlosnih instalacija, već šalje snažnu poruku o važnosti očuvanja prirode i održivosti. Naime, kroz suradnju s WWF Adria posebnu pažnju skrećemo na zaštitu prirode, kao i našu odgovornost prema okolišu i budućim generacijama. Kroz suradnju možemo staviti dodatan naglasak na sinergiju planeta Zemlje i živih bića, održivost i zaštitu prirode, a, s tim u vezi, Festival svjetla Zagreb pridružit će se globalnom događaju Sat za planet Zemlju. Kao glavni simbol Festivala odabrali smo sljemensku proljetnicu – šumsku ciklamu, zaštićenu biljku koja nas podsjeća na nužnost zaštite prirodnih ljepota i divljih vrsta”, dodala je direktorica TZGZ-a.

Sat za planet Zemlju

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF već 15 godina organizira Sat za planet Zemlju, najveću volontersku akciju na svijetu, koja poziva na hitnu prilagodbu na klimatske promjene te na zaštitu biološke raznolikosti koju gubimo vrtoglavom brzinom, istaknula je Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode WWF Adria. “Naime, gotovo svakih sat vremena izgubimo jednu vrstu na svijetu. Kako se ove godine naša akcija održava istodobno s Festivalom svjetla u Zagrebu, zahvalni smo Turističkoj zajednici grada Zagreba koja je s radošću prihvatila poziv na suradnju i odlučila svoju glavnu festivalsku lokaciju na Marulićevom trgu prepustiti poruci zaštite prirode i našeg skladnog života s njom.”

Sat za planet Zemlju obilježit će se u subotu, 23. ožujka, u 20:30 sati, gašenjem svjetla na svim festivalskim lokacijama u trajanju od 15 minuta, a građani se pozivaju da tom prilikom dođu na Marulićev trg gdje će se održati prigodan program.

Zagreb – turistička destinacija

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je pak kako se Festival svjetla  proteklih godina prometnuo u “jedan u nizu uspješnih kulturnih i turističkih aduta Grada Zagreba koji iz godine u godinu privlači sve više umjetnika, Zagrepčana i turista”.

“Festival svjetla daje važan doprinos razvoju Zagreba kao cjelogodišnje turističke destinacije. Festival je to koji najavljuje proljeće i nove početke, donosi nadu i optimizam, a ujedno i propituje društvene teme i educira. Veselim se stoga vidjeti živost na ulicama i grad u novom ruhu”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba.

Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine, čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.

Više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na internetskom stranicama Festivala svjetla Zagreb.