Potpisan ugovor o izgradnji CGO-a Lučino razdolje

U ponovnom postupku posao je dobio konzorcij u kojem su Magnum supra i Elektrocentar Petek, dvije tvrtke koje su se žalile na prvotnu odluku Agencije za gospodarenje otpadom kojem je posao dodijeljen konzorciju bosansko-hercegovačkih tvrtki

59
CGO Lučino razdolje
Ugovor su potpisali direktor Agencije za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Josip Bačić i predstavnik zajednice ponuditelja Magnum supra i Elektrocentar Petek Tomislav Bolotin [Izvor: Dubrovačko-neretvanska županija]

U Zagrebu je u utorak, 13. rujna, potpisan ugovor sa zajednicom ponuditelja koju čine tvrtke Magnum supra i Elektrocentar Petek o projektiranju i izgradnji Centra za gospdarenje otpadom Lučino razdolje. Vrijednost potpisanog ugovora je gotovo 400 milijuna kuna bez PDV-a, a rok za završetak projekta je tri godine.

CGO Lučino razdolje jedan od od jedanest planiranih centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. Pokriva područje Dubrovačke-neretvanske županije – pet gradova i sedamnaest općina s oko 122 000 stanovnika. Planiran je na području Općine Dubrovačko primorje, otprilike jedan kilometar zapadno od naselja Trnovica.

Projekt obuhvaća izgradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli, s obzirom na razvedenost područja i brojne otoke koje Županija obuhvaća. Planirani kapacitet obrade je oko 40.000 tona godišnje, a sklopu centra bit će i postrojenje za obradu građevnog otpada kapaciteta 7520 tona godišnje.

CGO Lučino razdolje procijenjen je na 494 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 408,7 milijuna kuna. Od tog iznosa je 70,18 posto osigurano iz fonda EU Konkurentnost i Kohezija, 19,82 posto iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a deset posto, odnosno oko 50 milijuna kuna, osigurat će Dubrovačko-neretvanska županija.

U prvom postupku javne nabave cijene su bile znatno više od procijenjenih. Zato je u srpnju prošle godine raspisan novi poziv na koji su zaprimljene realnije ponude. Premda su i u drugoj javnoj nabavi cijene bile više od procijenjenih, najniža ponuda bila je za 167 milijuna kuna manja od najniže ponude iz prvog postupka.

Kriterij za odabir ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda koja se određuje na temelju
cijene ponude (80 bodova) i specifičnog iskustva stručnjaka (20 bodova). Agencija za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije za izvođača je u travnju odabrala konzorcij u kojem su Hering d.d., Široki Brijeg, Elcom d.o.o., Tuzla i Enova d.o.o. iz Sarajeva. No, tvrtke Magnum Supra i Elektrocentar Petek su se žalile. U žalbi su osporili bodovanje svoje ponude jer naručitelj nije prihvatio reference njihova stručnjaka Pere Matića.

Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave odlučila je da je žalba opravdana i predmet je vraćen Agenciji, naručitelju, na ponovno postupanje. A u ponovnom postupku posao su dobile upravo one dvije tvrtke koje su se žalile na prvotnu odluku Agencije u drugom postupku.