Preminuo književnik i novinar Pero Kvesić

Pero Kvesić objavio je velik broj proznih djela među kojima su najpoznatije zbirke pripovjedaka "Uvod u Peru K." (1975.), "Mladi K." (1983.), "Uspomene urednika erotskog magazina" (2003.) i "Vrijeme rata i razonode" (2014.)

27
Pero Kvesić

Novinar, književnik, scenarist, redatelj i fotograf Pero Kvesić preminuo je u subotu u Zagrebu u 74. godini nakon duge i teške bolesti.

Pero Kvesić rodio se u Zagrebu 1950. godine. Od svoje 5. do 14. godine živio je s obitelji u Bjelovaru, koji je grad njegova djetinjstva.

Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija bio je urednik u “Omladinskom tjedniku”, “Studentskom listu” i “Tjednom listu omladine”. Bio je i u ekipi koja je pokrenula omladinski klub Jabuka. Nakon dužeg boravka u SAD-u bio je glavni urednik omladinskog lista “Polet” i časopisa “Pitanja”. U sedamdesetim godinama je redovno surađivao u magazinu “Start”. U 1980.-im bio je samostalni umjetnik, četiri godine bio je tajnik Društva književnika Hrvatske, pokrenuo biblioteku i časopis “Quorum”.

Objavio je velik broj proznih djela među kojima su najpoznatije zbirke pripovjedaka “Uvod u Peru K.” (1975.), “Mladi K.” (1983.), “Uspomene urednika erotskog magazina” (2003.) i “Vrijeme rata i razonode” (2014.) , te romane “Što mi rade i što im radim” (1984.), “Rent-a-car express” (2000.) i “Stjecaj okolnosti” (2002.). Objavio je i nekoliko zbirki pjesama te nekoliko romana za djecu i slikovnica.

Autor je, začetnik i kreator likova i crtane serije “Mali leteći medvjedići” zajedno s Dušanom Vukotićem, i Nevenom Petričićem.

Posljednjih se godina bavio filmovima i dokumentarcima koji su bili hvaljeni. “Dum Spiro Spero” 2016. osvojio je nagradu za najbolji film prema izboru žirija 14. festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala.

Posljednji film bio mu je nedavno premijerno prikazan film”Kuća na Kraljevcu”. Film govori o zagrebačkoj kući na Kraljevcu broj 35, koja je gotovo pola stoljeća pružala sklonište brojnim, raznolikim ljudima. Velik broj stanara kuće koju je izgradio Slobodan Praljak bio je istaknut na raznim poljima umjetničkog stvaralaštva i društvenih djelatnosti pa su u njoj stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba, predstave, filmovi… Kvesić je u međuvremenu postao i njen vlasnik. Zbog bolesti Pere Kvesića film su dovršili koscenaristica i montažerka Vesna Biljan Pušić i producent Nenad Puhovski.