Preminuo poduzetnik i inovator Đuro Horvat

Đuro Horvat bio je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih inovatora, a za poduzetnika godine birali su ga CROMA i EY. Dobitnik je nagrade za životno djelo Općine Donji Kraljevec zbog zasluga u razvoju gospodarstva

67
Đuro Horvat
Đuro Horvat (1943. - 2023.)

U 80. godini umro je Đuro Horvat, gospodarstvenik i inovator, osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Nazivali su ga pionirom ekološke tehnologije u Hrvatskoj. Primio je niz nagrada i priznanja za svoj rad kao gospodarstvenik, inovator i izumitelj te za rad na području zaštite okoliša. U travnju je bio među uhićenima u sklopu istrage europskog tužitelja oko navodnih malverzacija prilikom izgradnje sortirnice u Mihačevoj Dragi.

Đuro Horvat rođen je u Draškovcu 1943. godine. Diplomirao je ekonomiju. Do osnutka tvrtke Tehnix dvadeset i pet godina bio je voditelj proizvodnje u tvornici Rade Končar u Donjem Kraljevcu. Tehnix se od 1991.godine do danas razvio u vodeću eko industriju u Europi i svijetu na području projektiranja, proizvodnje i servisiranja strojeva, opreme i tehnologija za zaštitu okoliša te gospodarenje otpadom.

Đuro Horvat je 2016.  proglašen poduzetnikom godine u Hrvatskoj. Odmah zatim izabran je za najgospodarstvenika u Europi i nominiran je u uži izbor četirii najbolja svjetska EY poduzetnika. Konačni izbor je održan u Monacu u lipnju 2016., a unominaciji su bili predstavnici iz pedeset zemalja.

Godine 2010. dobio je nagradu za životno djelo Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (CROMA), a 2021. priznanje za životno djelo dodijelila mu je Općina Donji Kraljevec za poseban doprinos u razvoju gospodarstva.

Gospodarski uspon Tehnixa vezan je uz Đuru Horvata. Kao direktor kompanije uveo je u tvrtku moralni kapitalizam, pomirio je privatni interes i javno dobro.

O tome je jednom prilikom rekao: “Mnogi govore da su moralni kapitalisti ‘obični demagozi’, ‘prodavači magle’ i slično. No, ja se s tim ne slažem. Upravo suprotno, uvjeren sam da svatko od nas, na svakome mjestu, može svojim društveno odgovornim ponašanjem i osobnim doprinosom uvelike potaknuti rast općeg dobra i stanja društva. S poduzetničkog stajališta, moralni kapitalizam preporučujem svima kojima je stalo do koncepcije dugoročno održivog razvoja”. Pomagao je svojim adnicima u svakodnevnim životnim problemima s kojima su se susretali.