Projekt Dobra energija postavlja 22 solarne elektrane na javne objekte

Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura s 85 posto se financira bespovratnim sredstavima Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora u sklopu programa Energija i klimatske promjene

33
Dobra energija
Na konferenciji za medije su sudjelovali istarski župan Boris Miletić, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, direktor Istarske regionalne energetske agencije Valter Poropat, te upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić [Izvor: Istarska županija]

U Poreču je u ponedjeljak konferencijom za medije najavljen početak projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju”, koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju jednog megavata solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada.

Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario je pravo na 85 posto financiranja (1,1 milijun eura) putem bespovratnih sredstava koje financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021 u sklopu programa Energija i klimatske promjene.

Nositelj projekta je Istarska županija, a partneri su Grad Poreč, Grad Pula, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Zaprešić, Grad Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Projekt uključuje postavljanje 22 solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte na području Istarske županije i gradova partnera projekta. Riječ je o portfelju različitih projekata, ovisno o tipu, potrebama i lokaciji pojedinog objekta. Raznovrsnost portfelja projekata iskoristit će za definiranje preporuka za optimizaciju ulaganja u sunčane elektrane u Hrvatskoj, čime će projekt pomoći ekonomičnosti i pojednostavljenju procesa ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem zemlje u budućnosti.

Novi sunčani kapaciteti na području županije i gradova partnera projekta bit će i u službi aktivnijeg uključivanja građana u tranziciju na obnovljivu energiju. U sklopu javnih objekata s novougrađenim solarnim elektranama građani će se informirati o ulaganju u solarne elektrane za kućanstva, što bi trebalo potaknuti dodatna ulaganja u solarnu energiju.

Kako bi se osigurali potrebni resursi za realizaciju novih solarnih kapaciteta u budućnosti, projekt osigurava i program neformalnog obrazovanja za instalatere solarnih elektrana.

Na konferenciji za medije su sudjelovali istarski župan Boris Miletić, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, direktor Istarske regionalne energetske agencije Valter Poropat, te upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić.