Grad Rijeka je s dvanaest drugih gradova uključen u projekt Fusilli koji financira Europska unija, a čiji je cilj razvoj održivih prehrambenih politika u urbanim, prigradskim i obližnjim ruralnim područjima. Da bi se postigao taj cilj, potrebno je istražiti prehrambene navike građana: gdje građani kupuju hranu, kako je pripremaju te što rade s ostacima hrane. U tu svrthu na internetskim stranicama Grada Rijeke onavljen je upitnik – anketa o navikama o prehrani. Upitnik je anoniman, podaci koji se prikupe koristit će se samo za potrebe projekta Fusilli, a bit će dostupan do 10. listopada, piše Sanja Gašpert u Novom listu.
Tijekom 2021. godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja provelo je istraživanje o otpadu hrane u Hrvatskoj prema novoj metodologiji EU-a za praćenje otpada hrane. Projekt je obuhvatio istraživanje tisuću kućanstava i oko 2.000 jedinica u poslovnom sektoru, a uključeni su bili i OPG-ovi. Rezultati pokazuju da u Hrvatskoj godišnje u kućanstvima i poslovnom sektoru nastane 286.379 tona otpada hrane, ili čak 71 kilogram po stanovniku godišnje. Oko 76 posto (216.345 tona) otpada hrane nastaje u kućanstvima.
Jedna od središnjih aktivnosti projekta Fusilli je stvaranje 12 tzv. Living Labova u dvanaest različitih gradova, sudionika projekta. Riječki Living Lab u fokus stavlja građane, a posebni naglasak je stavljen na ranjive skupine poput umirovljenika i socijalno ugroženijeg stanovništva i/ili skupina s određenim bolestima. Također, jedan od glavnih izazova Rijeke u ovom projektu je prekomjerno bacanje hrane i dijeljenje hrane, a bit će stvorene i smjernice i upute kojima će se povezati prekomjerno bacanje hrane s nedovoljnim doniranjem hrane.
U projekt su, osim Rijeke, uključeni San Sebastian (Španjolska), Nilufer-Bursa (Turska), Oslo (Norveška), Kolding (Danska), Torino (Italija), Castelo Branco (Portugal), Differdange (Luksemburg), Harkiv (Ukrajina), Tampere (Finska), Atena (Grčka) i Rim (Italija).
>>Food waste: Kako se boriti s otpadom od ostataka hrane?
>>Hrvatski startup VeeMee vam otkriva što jedete
>>Objavljeni sektorski vodiči za sprječavanje nastajanja otpada od hrane