Počela realizacija Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske

Uručeni su prvi ugovori za izradu projektne dokumentacijeza projekte koji će se realizirati u sklopu sporazuma te za projkete iz resora Ministarstva rada i socijalne skrbi i Ministarstva poljoprivrede. Ukupna vrijednost uručenih ugovora je 65,5 mil. kuna

33
Razvojni sporazum za sjever Hrvatske
[Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU]

Župani pet županija sa sjeverozapada Hrvatske sastali su se u utorak u Čakovcu s predsjednikom Vlade i ministrima. Povod je bila prva godišnjica potpisivanja Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske, vrijednog 15,2 milijarde kuna.

Sporazum bi trebao pokrenuti 30 strateških i niz pojedinačnih ili zajedničkih projekata za pet sjeverozapadnih županija – Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Varaždinsku, Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku županiju -u području zdravstva, obrazovanja, prometa i turizma. Za financiranje projekta prioritetno će se koristiti nacionalna i europska sredstva te sredstva javnih poduzeća.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i petoricu župana – Matiju Posavca, Anđelka Strička, Željka Kolara, Darka Korena i Marka Marušića – na sastanku su sudjelovali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te saborski zastupnici s područja pet sjeverozapadnih županija.

Nakon sastanka uručeno 56 ugovora koji se odnose na izradu projektne dokumentacije, na projekte iz resora Ministarstva rada i socijalne skrbi te na projekte vezane uz OPG-ove. Ukupna vrijednost uručenih ugovora je 65,5 milijuna kuna.

Međimurskoj županiji i njenim ustanovama uručene su Odluke o financiranju 90 posto troškova projektne dokumentacije za pet kapitalnih projekata, a vrijednost financiranja je 8,04 milijuna kuna. Preostalih 10 posto sufinancirat će Županija. Nakon izrade projektne dokumentacije krenut će se u izgradnju novog bolničkog paviljona medicinsko-biokemijskog, patološko-citološkog te transfuziološkog laboratorija, te obnovu dotrajale zgrade u krugu Županijske bolnice Čakovec koja će se pretvoriti u Centar za palijativnu skrb. Pripremit će se projektna dokumentacija za izgradnju nove Osnovne škole u Nedelišću, obnoviti preostali bivši vojni objekti u Centru znanja za potrebe gospodarstva i znanstvene izvrsnosti, a taj dio grada Čakovca dobit će i novi suvremeni gradski park – Zelenu oazu Čakovca“.

Ugovori iz projekta “Zaželi” uručeni su Udruzi slijepih Međimurske županije te Centru za pomoć u kući Međimurske županije. Njima će se poticati zapošljavanja teško zapošljivih osoba, dok su Ugovori za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju uručeni Voćnjaku Čehovec, OPG-u Marko Šarčević i OPG-u Tomica Janković.

Za područje Varaždinske županije stigli su 12 milijuna kuna vrijedni ugovori za izradu projektne dokumentacije za šest infrastrukturnih projekata: za sportske dvorane uz osnovne škole u Varaždinskim Toplicama i Bisagu, za obnovu Dvorca Šaulovec, rekonstrukciju i sanaciju dijela bivše vojarne u Optujskoj, za Glazbenu školu u Varaždinu te za budući Regionalni centar civilne zaštite.

Bjelovarsko-bilogorska županija dobila je bespovratnih 2,4 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju biciklističke staze s pratećim građevinama u koridoru nekadašnje pruge Bjelovar-Garešnica. Općoj bolnici Bjelovar odobreno je oko 990 tisuća kuna za izradu projektno-tehničke dokumentacije za energetsku obnovu paviljonskih zgrada koje datiraju iz sredine 19. stoljeća.

Razvojni sporazum za sjever Hrvatske nastao je na inicijativu župana sjeverozapadnih županija i rađao se četiri godine. Kroz inicijativu su istaknuli prioritete i nužne projekte

Najviše novca trebala bi dobiti Bjelovarsko-bilogorska županija, dvije milijarde kuna. Slijedi Varaždinska županija s 1,475 milijardi kuna, Međimurska s 816 milijuna kuna, Koprivničko-križevačka sa 788 milijuna kuna, a Krapinsko-zagorskoj 875 milijuna kuna. Dio novca namijenjen je zajedničke projekte i izradu dokumentacije.

Presjek razvijenosti pet sjeverozapadnih županija u odnosu na presjek Europske unije iznosi 42 do 57 posto. Najveća i najrazvijenija među njima je Varaždinska županija.